Fotografiranje treptajem oka: Samsung patentirao pametne kontakt leće s ugrađenom kamerom

Samsung je za ovaj patent aplicirao 2014. godine.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.04.2016. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U budućnosti bismo mogli nositi pametne kontakt leće poput onih koje koriste tajni agenti u filmovima. Samsung je objavio kako mu je odobren patent u Južnoj Koreji za kontaktne leće koje projektiraju slike direktno u oku osobe koja ih nosi.

U leće je ugrađena kamera i senzori koji se kontroliraju treptanjem, a imaju i antene koje sadržaj šalju na vanjski uređaj poput pametnog telefona za obradu.

Samsung je počeo s razvijanjem pametnih kontakt leća kako bi napravio bolji ugođaj od onog koji korisnici imaju noseći Google naočale. Leće će imati zaštitu, ali će vidljivost kroz njih biti bolja.

Davanje naredbi treptanjem nije potpuno izvan granica mogućeg jer je i na Google naočalama postojao dodatak koji je korisnicima omogućavao fotografiranje treptajem.

Samsung nije jedina kompanija koja je zainteresirana za proizvodnju pametnih kontakt leća. Google posjeduje čak dva patenta kontakt leća s fleksibilnom elektronikom i senzorima koji čitaju kemikalije u suznoj tekućini oka osobe koja ih nosi te određuje razina šećera u krvi.

Samsung je za ovaj patent aplicirao 2014., iste godine kada je Google dobio dozvolu za patent u SAD-u.

Iako je Samsung dobio dozvolu za patent, to ne znači da će proizvod i napraviti jer mnogi nikada ne ugledaju svjetlost dana iako su dobili sve potrebne dozvole.

Izvor: SamMobile

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti