Mojo Vision predstavio prototip: Proširena stvarnost ulazi direktno u naše oči

Ovo se događa i uzbuđen sam što ostvarujemo nove ciljeve i realiziramo obećanje o "nevidljivom računalu", istaknuo je CTO i suosnivač Mojo Visiona, Mike Wiemer.

Martina Čizmić | 31.03.2022. / 08:50

Proširena stvarnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mojo Vision najavio je da radi na posljednjem u nizu prototipova kontaktnih leća opremljenih proširenom stvarnošću (AR). Tehnologija proširene stvarnosti omogućuje istovremeno promatranje stvarne okoline, ali i prikazivanje dodatnih podataka koji su vidljivi samo nositelju odnosno gledatelju. Uključivanje tehnologije proširene stvarnosti u kontaktne leće omogućilo bi "novi" pogled na svijet.

Leće na kojima radi Mojo Vision ujedno bi bile i najpametnije kontaktne leće u njihovoj ponudi, a uspiju li ovaj prototip pretvoriti u pravi proizvod vjerojatno bi bili prvi na tržištu s tom tehnologijom.

Kako su istaknuli Mojo Lense trebale bi biti opremljene malim zaslonom na kojem bi se prikazivale informacije (kažu da je to ujedno najmanji i najgušći zaslon na svijetu), komunikacijskim protokolom za učinkovito prikazivanje vizualnih podataka te veoma preciznim senzorom za praćenje pokreta oka kojim bi korisnici upravljali informacijama.

Prototip Mojo Lense (Foto: Mojo Vision)

U službenom blogu otkrili su da će leće imati MicroLED zaslon s 14 tisuća piksela po inču, a bit će manje od pola milimetra u promjeru. U kombinaciji s mikro-optikom koju su razvili i po narudžbi rađenim silikonskim čipom, ističu da njihov zaslon može prikazati tekst i grafiku koja je vidljiva čak i kad su oči zatvorene.

Komunikacijski protokol dizajniran je kako bi se uključio 5Ghz radio i ARM Core M0 procesor koji šalje podatke senzora iz leće i prikazuje sadržaj proširene stvarnosti na zaslonu. Ističu kako je njihov protokol brži i učinkovitiji od Bluetooth LE.

Kako bi leća funkcionirala, bit će potreban i izvor energije, a za to kažu u Mojo Visionu, pobrinut će se medicinska mikro baterija i sustav bežičnog punjenja. Dodaju kako je to bilo nužno kako bi njihov uređaj uopće mogao krenuti s kliničkim testiranjima.

Ovo se događa i uzbuđen sam što ostvarujemo nove ciljeve i realiziramo obećanje o "nevidljivom računalu", istaknuo je CTO i suosnivač Mojo Visiona, Mike Wiemer.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti