Dizajnirani poklopci za šahtove

Nije upitno da danas apsolutno svaki objekt može biti dizajniran, da iza njega stoji ime osobe koja je neki predmet učinila na svoj način posebnim.

Zimo Zimo Iva Potočnik | 06.04.2014. / 11:39

Dizajnirani poklopci za šahtove

Nije upitno da danas apsolutno svaki objekt može biti dizajniran, da iza njega stoji ime osobe koja je neki predmet učinila na svoj način posebnim.

Postoje stvari oko nas na koje smo navikli da su učestalo dizajnirane, dok za neke nismo ni svjesni da bi to mogle postati. Takav se zanimljiv odabir za likovnu obradu dogodio u Japanu još prije 20-tak godina, kada je netko u Ministarstvu graditeljstva došao na ideju da se ornamentiraju poklopci za šahtove.

Cilj naravno nije bio samo zabavne naravi, već usmjeren na podizanje svijesti stanovništva (poreznih obveznika) o skupim kanalizacijskim projektima. Nakon što je projekt zaživio kroz javne natječaje u kojima su sudjelovali dizajneri iz svih dijelova Japana, građani su bili više nego oduševljeni. Čak su se općine počele natjecati u tome koja će osmisliti atraktivnije rješenje. 

Njihova popularnost dovela je do osnivanja “Japan Society of Manhole Covers” prema čijoj statistici danas u Japanu postoji skoro 6000 unikatnih poklopaca. Uglavnom se radi o tradicionalnim japanskim prirodnim motivima od kojih prednjači drvo trešnje kao dominantni.

Unatrag nekoliko godina japanski fotograf S. Morita obišao je čitavu zemlji u potrazi za poklopcima, a kad je sve sustavno sistematizirao u jedan portfolio ispostavilo se da su japanski šahtovi zaista postali originalna umjetnička ambalaža. 

Dizajnirani poklopci za šahtove Dizajnirani poklopci za šahtove Dizajnirani poklopci za šahtove Dizajnirani poklopci za šahtove Dizajnirani poklopci za šahtove Dizajnirani poklopci za šahtove Dizajnirani poklopci za šahtove

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti