Do kraja 2023. godine 150 tisuća novih korisnika imat će pristup brzom i ultra-brzom širokopojasnom internetu

Nakon završetka projekta, oko 90 posto svih potencijalnih korisnika (stanovi, poslovni i javni korisnici) na ovim područjima imat će pristup brzinama preko 100Mbit/s simetrično.

Martina Čizmić | 18.10.2022. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski Telekom izvijestio je kako je započeo s projektima izgradnje širokopojasnog pristupa sljedeće generacije (eng. Next Generation Access – NGA) na području deset županija u Hrvatskoj.  Kako su istaknuli, time će do kraja 2023. godine za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih područja diljem Hrvatske biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

 

Riječ je o realizaciji 13 Sporazuma o partnerstvu koji su sastavni dio Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije. Ističu kako u digitalizaciju dijelova Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji, ulažu 328 milijuna kuna vlastitih sredstava za vrijeme provedbe projekata, dok ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija HT, zajedno s javnom komponentom, iznosi 651 milijun kuna. Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes.

Slika nije dostupna Prilikom kupnje nove nekretnine mnogima je najvažniji brz i stabilan internet

 

Kvalitetna optička infrastruktura i brzi Internet preduvjet su trenutnog i budućeg razvoja te osiguravanja bolje kvalitete života naših sugrađana. Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, kontinuirano radimo na povezivanju svih njezinih dijelova i gradimo mrežu u velikim i malim gradovima, prigradskim i ruralnim područjima. U sklopu ovih projekata, omogućavanjem brzog Interneta u dijelovima Hrvatske u kojima on dosad nije postojao, za 150.000 korisnika osigurat ćemo preduvjete za jačanje gospodarske djelatnosti i stvaranje bolje budućnosti uz korištenje najmodernijih tehnologija današnjice. I u narednom razdoblju ostajemo fokusirani na naše investicije u razvoj mrežne infrastrukture, osobito u optiku i 5G, koje su okosnice digitalizacije društva i gospodarstva Hrvatske, izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

 

Naglašavaju kako će se realizacijom ovih projekata unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, kao i ostalih gradskih, općinskih i mjesnih usluga, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i lokalne gospodarske djelatnosti. NGA mreža koju Hrvatski Telekom gradi u sklopu ovih projekata bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

 

Nakon završetka projekta, oko 90 posto svih potencijalnih korisnika (stanovi, poslovni i javni korisnici) na ovim područjima imat će pristup brzinama preko 100Mbit/s simetrično.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti