Do kraja 2029. u našoj regiji nestat će fizičkih novina?

Array

Zimo Zimo Zimo | 01.11.2010. / 16:35

Do kraja 2029. u našoj regiji nestat će fizičkih novina?

Tema koja se ponavlja iz mjeseca u mjesec svaki puta uz neki novi dodatak jest, do kad će novine kao fizički medij opstati. Jasno je kako internet “ubija” klasične novine, a zanimljivu shemu iznio je Ross Dawson.

U svojoj shemi, koja jasno definira godinu izumiranja novina širom svijeta, Ross je slikovito prikazao koliko dugo se očekuje opstanak novina u pojedinim zemljama. Kao prvu zemlju koja će izbaciti novine, prikazao je SAD i to već 2017.g., dok je Hrvatska (vjerujemo da i ostale zemlje naše regije), zakazana godina prikazuje brojku 2029. Ostatak svijeta kraj novina dočekat će 2040.g.

Kao podatke za stvaranje ove sheme, Ross je koristio utjecaje poput pada cijene mobilnih uređaja, tableta i e-čitača, razvoj digitalnih novina sa visokim performansama, te trendove u oglašavanju i monetizaciju istih. Nacionalni utjecaj koji utječe na novine su shvaćanje novih tehnologija, vlade i gospodarski razvoj pojedine zemlje.

Iako se pokazuje pad broja fizičkih novina diljem svijeta, teško je procijeniti točnu godinu kada bi se i ako, mogao dogoditi kraj novina u obliku koji danas poznajemo. Cijeli Ross Dawsonov post možete pogledati na njegovom blogu. Kliknite na sliku za veći prikaz.

Photo via [Flickr]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti