Galerija

Teško je pronaći dovoljno snažnih epiteta za ono što je Mate Rimac predstavio na autosajmu u Ženevi na kojem je s novim super električnim automobilom C_Two oduševio automobilski svijet. 

Rimac je prvo pohvalio svoj tim koji je dugo godina naporno radio na ovom automobilu za čiji je dizajn zaslužan Adriano Mudri, a onda je prešao na performanse i brojke koje su uistinu brutalne.

S modelom C_Two Rimac je izvukao maksimum iz električnih motora te su rezultati fascinantni – 1914 KS, ubrzanje od 0 do 60 milja za samo 1,85 sekundi, odnosno do 100 km/h za manje od dvije sekunde (za samo 11,8 sekundi doseže brzinu od 300 km/h) te okretni moment od čak 2300 Nm.

Zvijer iz Svete Nedelje: Rimac svojim Conceptom ponovno postavlja nova pravila

Nestvarnih 412 km/h

Maksimalna brzina koju postiže C_Two iznosi nestvarnih 412 km/h te se samo možemo zapitati kakav je osjećaj provozati ovakav automobil i stisnuti na njemu papučicu gasa.

Tijekom predstavljanja u Ženevi Rimac je napomenuo kako su automobil razvili su od nule, odnosno nije baziran na Conceptu_One, osim što im je znanje i iskustvo, kao i učenje na pogreškama, neprocjenjivo pomoglo u razvoju te superjurilice.

Tako C_Two ima potpuno novi pogonski sustav, tj. četiri nova motora (za svaki kotač po jedan), novi su mjenjači, šasija, kao i brojni sustavi koji se brinu za savršeno iskustvo vožnje.

S jednim punjenjem baterije može prijeći čak 650 km

Rimac C_Two (Foto: Rimac automobili) (Foto: Rimac automobili)

Velika novost C_Two, iako ne i iznenađenje jer se o ovoj opciji govori već neko vrijeme, jest autonomnost te ovaj automobil dolazi s infrastrukturom koja će omogućiti autonomnu vožnju 4. stupnja – brojni senzori, lidar, 8 kamera, mogućnost električnog upravljanja volanom i kočenja itd.

Od brojnih zanimljivosti vezanih uz naprednu tehnologiju treba spomenuti i kako automobil svakih sat vremena bilježi čak 8 TB podataka, a njegovim vlasnicima neće biti potreban ključ jer ima sustav prepoznavanja lica.

Rimac C_Two (Foto: Rimac automobili) (Foto: Rimac automobili)

Kapacitet ugrađene baterije iznosi 120 kWh te doseg automobila s jednim punjenjem iznosi čak 650 km, a treba napomenuti kako je samo trideset minuta punjenja dovoljno da se baterija napuni na 80 posto.

Rimac C_Two (Foto: Rimac automobili) (Foto: Rimac automobili)

U konkurenciji velikih svjetskih kompanija sa stoljetnom tradicijom, fantastičnih vozila i automobilističke elite u Ženevi, čini nam se kako je glavna zvijezda sajma upravo automobil osmišljen i proizveden u Svetoj Nedelji te Hrvatska može i mora biti ponosna na Matu Rimca i njegovu kompaniju koja je, nadamo se, tek na početku svog puta.

Društvene mreže poludile za C_Two

Rimac i njegov tim pokazali su da su pravi stručnjaci u stvaranju napetosti i iščekivanja. Kratke snimke, siluete, i tu i tamo kakva informacija o novom automobilu stvorili su takvo ludilo na društvenim mrežama, da su one jednostavno eksplodirale kad je Mate Rimac napokon predstavio svoj automobil.

"Nevjerojatno", "superautomobil", "čovječe, to je brzo", "za ne povjerovati", "ludilo", "zvijer" -  samo su neki od komentara koje je bilo moguće pročitati na društvenim mrežama.

 

 Ekipa iz Rimca čak se i našalila na račun Richarda Hammonda koji je uspio uništiti Concept_One.

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju