Blockchain tehnologija, iako možda još nije toliko raširena u svakodnevnoj upotrebi, može donijeti brojne prednosti gospodarstvima diljem svijeta. Prema posljednjoj analizi PwC-a ova tehnologija može podići globalni bruto domaći proizvod (BDP) za 1,76 milijardi američkih dolara tijekom sljedećeg desetljeća.

Blockchain tehnologija već se dugo povezuje s kriptovalutama kao što je Bitcoin, ali može ponuditi mnogo više od toga, osobito u načinima na koje javne i privatne organizacije osiguravaju, dijele i koriste podatke, komentirao je rezultate izvješća Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain Steve Davies, globalni voditelj usluga blockchaina i partner u PwC-u UK te dodao: Dok se organizacije bore s utjecajima pandemije COVID-19, mnogi su trendovi promjena ubrzani. Analiza pokazuje potencijal blockchaina u podržavanju organizacija u načinu na koji obnavljaju i preoblikuju svoje poslovanje potkrepljeno poboljšanjima u povjerenju, transparentnosti i učinkovitosti u organizacijama i društvu.

Izvješće identificira pet ključnih područja primjene blockchaina i procjenjuje njihov potencijal za generiranje ekonomske vrijednosti pomoću ekonomske analize i sektorskih istraživanja. Analiza sugerira da će prijelomna točka biti 2025. godina kad se očekuje da će blockchain tehnologije biti usvojene u širokom opsegu u globalnom gospodarstvu.

Praćenje i sljedivost proizvoda i usluga ili porijekla, što se pojavilo kao novi prioritet za opskrbne lance mnogih tvrtki tijekom pandemije COVID-19, ima najveći gospodarski potencijal (962 milijarde američkih dolara).

Primjena blockchain tehnologije može biti široka i podržati tvrtke u rasponu od teške industrije, uključujući rudarstvo do modnih marki, odgovarajući na porast pažnje javnosti i investitora posvećene održivom i etičnom porijeklu.

Plaćanja i financijske usluge, uključujući upotrebu digitalnih valuta ili potporu financijskoj inkluziji kroz prekogranično plaćanje i doznake (USD 433 milijarde).

Upravljanje identitetom (USD 224 milijarde), uključujući osobne iskaznice, stručne vjerodajnice i certifikate kojima se pomaže u suzbijanju prijevara i krađe identiteta.

Primjena blockchaina u ugovorima i pri rješavanju sporova (USD 73 milijarde) te angažiranje kupaca (USD 54 milijarde), uključujući upotrebu blockchaina u programima lojalnosti, širi potencijal blockchaina u mnogo širi raspon javnih i privatnih sektora industrije.

Uspjeh blockchaina ovisit će o poticajnom zakonodavnom okruženju, poslovnom ekosustavu koji je spreman iskoristiti nove mogućnosti koje tehnologija otvara i odgovarajućem industrijskom miksu.

Od svih kontinenata, Azija će vjerojatno imati najviše gospodarske koristi od blockchaina. Što se tiče pojedinih zemalja, blockchain bi mogao imati najveću potencijalnu neto korist u Kini (USD 440 milijardi) i SAD-u (USD 407 milijardi). Procjenjuje se da će još pet zemalja, Njemačka, Japan, Ujedinjena Kraljevina, Indija i Francuska, imati neto korist od preko 50 milijardi američkih dolara.

Na razini sektora, čini se da će najveći korisnici biti sektor javne uprave, obrazovanja i zdravstva. PwC očekuje da bi ovi sektori do 2030. godine mogli uprihoditi približno 574 milijarde američkih dolara, kapitalizirajući efikasnost koju će blockchain donijeti u svijet provjere identiteta i vjerodajnica.

U međuvremenu, postojat će šire koristi za poslovne usluge, komunikacije i medije, dok će veletrgovci, trgovci na malo, proizvođači i pružatelji građevinskih usluga imati koristi od upotrebe blockchaina za angažiranje kupaca i zadovoljavanje zahtjeva za porijeklom i sljedivošću.

Izvješće upozorava da se, ako se želi ostvariti potencijal gospodarskog utjecaja blockchaina, mora upravljati njegovim režijskim troškovima. Rastuće poslovanje i aktivnosti vlada vezano za klimatske promjene, uključujući predanosti transformaciji na nultu neto stopu, značit će da organizacije trebaju razmotriti nove modele konsolidacije i dijeljenja infrastrukturnih resursa kako bi se smanjilo oslanjanje na tradicionalne podatkovne centre i njihovu ukupnu potrošnju energije povezane s tehnologijom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju