Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizirani oboljeli od COVID-19 već je donio svome proizvođaču Gilead Sciences zaradu od gotovo 900 milijuna dolara u trećem tromjesečju, objavio je farmaceutski laboratorij.

Slika nije dostupna Američki regulator odobrio kontroverzni lijek za liječenje oboljelih od COVID-19

Zahvaljujući prodaji tog proizvoda, koji je razvijen bez uspjeha za liječenje hemoragijske groznice ebole, grupa je podebljala svoj tromjesečni prihod za 17 posto te iznosi 6,58 milijarda dolara. Gilead je postao rentabilna tvrtka i ostvarila je neto dobit od 360 milijuna dolara.

Remdesivir je jedan od prvih lijekova koji se pokazao relativno učinkovitim u rigoroznim ispitivanjima u svrhu skraćivanja vremena oporavka oboljelih od koronavirusa. Naime, pokazalo se da remdesivir skraćuje vrijeme oporavka za nekoliko dana,  no nije dokazano da smanjuje smrtnost.

Slika nije dostupna EU potpisao ugovor o kupovini remdesivira vrijedan milijardu eura, a sad preispituje njegovu učinkovitost

Američki predsjednik Donald Trump, koji je od COVID-19 obolio početkom listopada, primao je pet dana remdesivir, ali i druge lijekove.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je 22. listopada trajno odobrenje za taj lijek, koji je postao jedina specifična terapija za COVID-19 odobrena trajno, a ne privremeno u Sjedinjenim Državama. Europa i druge zemlje također su privremeno odobrile remdesivir od proljeća.

Gilead ostvaruje bitan dio svog prihoda prodajom lijekova protiv AIDS-a, koji su narasli za 8 posto na 4,5 milijarda dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju