Dobili još malo vremena: Biden "pauzirao" Trumpovu odredbu o zabrani poslovanja TikToka i WeChata u SAD-u

Bidenova administracija treba se upoznati s cijelim slučajem, nakon čega će odlučiti što i kako dalje. Dok se to ne dogodi, TikTok i WeChat će i dalje biti dostupni američkim korisnicima.

Martina Čizmić | 13.02.2021. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je došao u Bijelu kuću, novi američki predsjednik Joe Biden ima pune ruke posla opozivajući brojne odluke koje je njegov prethodnik, Donald Trump, donio. Među tim odlukama i ona je o zabrani poslovanja dviju kineskih aplikacija u SAD-u - TikTok i WeChat.

Tako je Biden donio odluku o pauziranju pravnih postupaka koji bi blokirali aplikacije u SAD-u i u probleme dovele milijune korisnika. Pauziranje, odnosno privremeno zaustavljanje pravnih postupaka, potrajat će dok Bidenova administracija ne revidira ranije odluke prema kojima su aplikacije proglašene prijetnjama za nacionalnu sigurnost.

Podsjetimo, još u kolovozu 2020. Trump je donio izvršnu odluku kojom od TikToka traži da proda svoju američku podružnicu američkim tvrtkama ili se suoči sa zabranom poslovanja na američkom tlu. Tada je kao razlog za odluku bio naveden da "mobilne aplikacije kineskih tvrtki predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i gospodarstvo SAD-a".

Kao potencijalni kupci američke podružnice TikToka spominjali su se veliki igrači poput Microsofta, Oraclea i Walmarta, ali i rješenje prema kojem bi se osnovala američka tvrtka čiji bi dioničari bile američke kompanija, a na koju bi se prenijele prava i obveze TikToka. No, iako su se vodili pregovori, konačni dogovor nije postignut.

Krajnji rok bio je u studenom, no zbog cijele situacije oko američkih predsjedničkih izbora i promjene u Bijeloj kući, cijeli je slučaj pao u drugi plan. U međuvremenu su i TikTok i WeChat pokrenuli pravne postupke protiv odluke američke administracije kojima osporavaju takve zabrane i traže da im se omogući nastavak rada.

Čini se kako bi, ako Bidenova administracija ublaži ili povuče Trumpove odluke, TikTok i WeChat mogli nastaviti funkcionirati na američkom tlu i bez prodaje američkim tvrtkama.

Izvor: CNN

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti