Dobili ste e-mail o potencijalnoj tužbi ili sudskom pozivu? Budite oprezni i provjerite da nije u pitanju prijevara

Iz CERT-a ističu kako se ne radi o službenim adresama javnih tijela te kako su neke adrese i lažirane.

Martina Čizmić | 02.11.2022. / 11:38

Galerija

Nacionalni CERT objavio je upozorenje na novu prevarantsku kampanju kojom se želi zastrašiti građane i iznuditi novac od njih.

Kako su objavili na svojim internetskim stranicama, bilježe povećan broj prijava scam (prevarantskih) poruka kojima napadač pokušava zastrašiti potencijalnu žrtvu navodeći je da odgovori na sudski poziv ili tužbu, nakon čega slijedi iznuda.

Slika nije dostupna Kliknuli na "ažuriranje podataka u banci", a ostali bez nekoliko stotina tisuća kuna

Upozoravaju kako zaprimljene poruke naizgled podsjećaju na službene poruke, s imenima nekoliko policijskih službenika, načelnika ili zamjenika ravnatelja, a sadrže privitke u obliku sudskog poziva ili potencijalnih tužbi. Od službenih dokumenata razlikuje ih to što je tekst strojno preveden te sadrži pravopisne i gramatičke pogreške.

Sudski pozivi odnose se na djela kibernetičkih zločina, a koriste se kao metoda zastrašivanja kako bi potencijalne žrtve odgovorile na poruku ili uplatile novac, ističu iz CERT-a.

Prevarantske poruke poslane su s Google korisničkih računa kao što su: ravnateljpolicije202@gmail[.]com, mk2598884@gmail[.]com, dking19@u.rochester[.]edu, nikolamilina050@gmail[.]com, …

Slika nije dostupna Kibernetički kriminalci vrebaju: Od početka 2022. prijavljeno više od 1000 kibernetičkih napada u Hrvatskoj i šteta od 4,8 milijuna eura

Iz CERT-a ističu kako se ne radi o službenim adresama javnih tijela te kako su neke adrese i lažirane. 

Osim toga, naslovi poruka su sumnjivi i najčešće sadrže: “✅Dopis od 29-10-22✅”, “SPISI BR. 245”, “Hitan poziv”, “📜CRC-DOSJE N°151967403 (TUŽBA)”, …

Primjer prevarantskog e-maila (Foto: Nacionalni CERT)

Primjer prevarantskog e-maila (Foto: Nacionalni CERT)

Korisnicima savjetujemo da nakon prijave incidenta s priloženim zaglavljima ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, ističu iz CERT-a. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti