Dobili ste mail u kojem vam prijete objavom podataka i traže uplatu od 1200 eura? Ignorirajte ga

Poruke ne sadrže nikakav zlonamjerni sadržaj i ne radi se o tome da su napadači kompromitirali uređaj, sustav, mrežu ili vaš korisnički račun.

Martina Čizmić | 08.11.2022. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nacionalni CERT upozorava na veći broj prijava novih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve. Kako ističu, prema posljednjim informacijama na račune napadača u trenutku pisanja ovog upozorenja nije izvršena nijedna uplata.

Slika nije dostupna Kibernetički kriminalci vrebaju: Od početka 2022. prijavljeno više od 1000 kibernetičkih napada u Hrvatskoj i šteta od 4,8 milijuna eura

Poruke su poslane sa stranih kompromitiranih ili lažiranih korisničkih računa (“Archer hnlt_yq02@lituo.com[.]cn”, “Emmalynn info@skyproduction[.]ru”, “Keith prabhat@prabhatgupta.co[.]in”, “Cervantes osylla@vdctelecom[.]com”, …)

Naslovi poruka glase “Sigurnost ugrožena. Upute unutar”, “Svi vaši podaci su hakirani i kopirani na moje poslužitelje.” i “Uspješno sam se prijavio, svi vaši podaci su kopirani s vašeg uređaja", a najjednostavnije ih je prepoznati po lošem strojnom prijevodu na hrvatski jezik te gramatičkim pogreškama.

Računalna sigurnost, ilustracija Policija poziva na oprez: Kruže ucjenjivačke poruke - ne odgovarajte na njih i promijenite svoje lozinke, za svaki slučaj

U porukama se traži isplata od 1200 do 1400 eura.

Iz Nacionalnog CERT-a ističu kako poruke ne sadrže nikakav zlonamjerni sadržaj i ne radi se o tome da su napadači kompromitirali uređaj, sustav, mrežu ili vaš korisnički račun.

Korisnicima savjetujemo da ovu i sve ostale poruke toga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, savjetuju iz Nacionalnog CERT-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti