Policija poziva na oprez: Kruže ucjenjivačke poruke - ne odgovarajte na njih i promijenite svoje lozinke, za svaki slučaj

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 12.10.2022. / 14:15

Računalna sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Policijska uprava istarska izdala je upozorenje građanima zbog ucjenjivačke kampanje koja se ovih dana širi među hrvatskim korisnicima. 

Upozoravamo građane, koji su primili poruke u kojima se od njih traži novac kako se njihovi podaci ne bi javno objavili, da ne odgovaraju na te poruke i da ažuriraju svoje lozinke, ističu iz policije. 

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo poražavajuće podatke o kibernetičkoj sigurnosti: Hakerski napadi sve su češći i sve skuplji

Kako su pojasniji, policija je u posljednje vrijeme zaprimila prijave građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte, u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju, navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 9.000 kuna u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili. O tome je upozorio i Nacionalni CERT, a njihovo upozorenje prenijeli smo i na Zimu. 

Slika nije dostupna CERT ponovno upozorava: Mailovima Hrvata šire se ucjenjivačke poruke, savjetuju što treba učiniti

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije. 

Građanima savjetuju da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, iz policije ističu kako bi trebali odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti