CERT ponovno upozorava na ucjenjivačke poruke koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima

Kako ističu iz CERT-a, prema posljednjim informacijama na račun za uplatu u trenutku pisanja ovog upozorenja nije izvršena nijedna uplata.

Martina Čizmić | 11.10.2022. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nacionalni CERT već je u nekoliko navrata upozoravao na povećan broj ucjenjivačkih poruka i kampanja koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima. 

Sad su ponovno objavili upozorenje zbog povećanog broja prijava ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve.

Slika nije dostupna CERT ponovno upozorava: Ne nasjedajte na poruke s naslovima "Ne zaboravite platiti porez u roku od dva dana!" ili "Hitno – odgovori odmah"  

Kako ističu, poruka izgleda kao da je poslana sa žrtvinog računa uz naslov "Imate nepodmireno plaćanje". U poruci, koja djeluje prilično uvjerljivo jer nema gramatičkih pogrešaka, pošiljatelj navodi kako je pristupio elektroničkoj pošti primatelja te je pratio što radi na internetu proteklih tjedana. 

Prilikom prikupljanja vaših podataka otkrio sam da ste također veliki ljubitelj web-stranica za odrasle. Zaista uživate u gledanju porno web-stranica i prljavih videozapisa, a pritom uživate u puno perverzne zabave. Snimio sam nekoliko vaših perverznih scena i montirao neke videozapise u kojima postižete orgazme dok strastveno masturbirate, navodi se u poruci u kojoj se traži 9 tisuća kuna u bitcoinima kako ti podaci ne bi bili poslani njihovim prijateljima, rodbini ili kolegama.

Slika nije dostupna CERT ponovno upozorava: Ne nasjedajte na ucjenjivačku kampanju koja kruži, evo kako ju možete jednostavno prepoznati

Kako ističu iz CERT-a, prema posljednjim informacijama na račun za uplatu u trenutku pisanja ovog upozorenja nije izvršena nijedna uplata. Napadač na kraju poruke čak savjetuje redovitu promjenu lozinki za korisničke račune!

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, savjetuju iz CERT-a

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti