Dok oglašivači ponovno napuštaju platformu X, Musk najavljuje tužbe

Mediji spominju kako je, među inim, i Apple odustao od reklamiranja na Muskovoj društvenoj mreži, barem zasad.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2023. / 09:37

Platforma X (bivši Twitter) (Foto: Afp)

Kada je preuzeo Twitter, Elon Musk od njega je namjeravao napraviti neku vrstu javnog trga na kojem bi korisnici mogli slobodno raspravljati, bez ograničenja moderatora sadržaja koji bi neprikladnim označavali objave koje nisu u skladu s njihovim ideološkim uvjerenjima. No njegova ideja naišla je na brojne prepreke. Već smo više puta pisali o tome kako su brojni oglašivači napustili Twitter, odnosno platformu X, a kako bi smirio situaciju i vratio povjerenje oglašivača, Musk je imenovao novu izvršnu direktoricu koja je trebala vratiti X na pravi smjer.

Jimmy Wales Osnivač Wikipedije kritizirao Muska: Platformu X preuzeli su luđaci i trolovi

Linda Yaccarino uvjeravala je javnost kako se situacija na platformi X popravlja iako su podaci nekih drugih kompanija govorili drukčije, no sada su upali u nove probleme. Jedan od uzroka tih problema je i sam Musk, koji je na svojoj platformi podržao jednu antisemitsku teoriju, a drugi problemi vezani su za općenito širenje antisemitizma i govora mržnje na toj platformi. Kada su oglašivači saznali da se uz takav sadržaj prikazuju i njihovi oglasi, odlučili su ponovno pauzirati oglašavanje na X-u. Prema medijskim izvještajima, oglase su povukle kompanije poput Disneyja, Paramounta, NBCUniversala, Comcasta, Lionsgatea i Warner Bros. Discoveryja, ali i - Applea. Ta situacija sigurno ne doprinosi ostvarenju planova koje su ranije zacrtali Musk i izvršna direktorica kompanije, a prema kojima bi kompanija trebala postati profitabilna već sljedeće godine.

Yaccarino i Musk pokušali su popraviti štetu s objavama kako na X-u nema mjesta za antisemitizam ili bilo kakav drugi oblik diskriminacije te da će svatko tko propagira genocid protiv bilo koje grupe ljudi na toj mreži odmah biti izbačen s nje, no sada je pred njima komplicirana misija ponovnog vraćanja oglašivača.

Yaccarino se dugo trudila vratiti oglašivače na X, a čini se kako je sada ponovno na poziciji s koje je krenula, odnosno mora opravdavati postupke svoje kompanije i uvjeravati ih kako nemaju toleranciju za govor mržnje i antisemitizam. Dio oglašivača s kojima surađuje čak joj je poručio da bi trebala dati ostavku kako bi poslala poruku da ne podržava antisemitizam.

Elon Musk i platforma X Novi podaci otkrili da bi platforma X mogla biti u puno većim problemima nego što se mislilo

IBM je bio među prvim kompanijama koje su najavile pauziranje reklamiranja na toj platformi, i to nakon što se njihov oglas pojavio uz sadržaj koji podržava nacizam, što su objavili iz kompanije koja nadgleda rad medija Media Matters.

No Musk tvrdi da situacija nije takva kakvom se predstavlja te je najavio tužbu protiv Media Mattersa. Naime, tvrdi kako njihovi izvještaji ne prikazuju stvarno stanje stvari, već oni pomno traže sadržaj povezan s nacizmom na platformi X, čime zavaravaju oglašivače. Takav sadržaj kojim se propagira nacizam ima vrlo malen doseg te su im onemogućili monetizaciju kako više ne bi mogli zarađivati, tvrdi šef tvrtke.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti