Dok roditelji rade od kuće, njihovu djecu čuvaju virtualne dadilje

Čuvanje djece u doba fizičke udaljenosti, izolacije i karantene u potpunosti se promijenilo pa sada s djecom vrijeme provode "Zoom dadilje".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2020. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako većina roditelja dane karantene provodi u četiri zida sa svojom djecom, njima tijekom ovih mjeseci više nije potrebna dadilja, a dolazak dadilja u stan zbog fizičke udaljenosti ionako nije ni preporučljiv ovih dana. No iako su roditelji kod kuće, oni moraju raditi, a uz malu djecu koja se nalaze u istoj prostoriji ili u sobi do njih, to je veoma teško, često i nemoguće. Kada npr. oba roditelja imaju sastanke putem Zooma ili moraju raditi na nekom važnom projektu, netko bi im zaista trebao pomoći s djecom koja nemaju previše razumijevanja za njihove poslovne obveze.

Slika nije dostupna Tamna strana rada od kuće: "To je poput boravka na udaljenom otoku"

Zbog toga je u SAD-u porasla popularnost tzv. virtualnih dadilja. One, naravno, ne dolaze kući, no na djecu paze putem Zooma ili FaceTimea i zabavljaju ih tijekom 45 minuta ili sat vremena dok roditelji rade, obavljaju kućanske poslove ili samo žele uzeti malo vremena za sebe za odmor. Osim roditeljima, virtualno dadiljanje često dobro dođe i djeci jer im ipak razbije svakodnevnu kućnu rutinu.

Od sredine ožujka do sredine travnja u SAD-u zabilježen je porast u industriji virtualnog dadiljanja od čak 700 posto. Brojne su kompanije pokušale iskoristiti situaciju i sada reklamiraju svoje digitalne usluge. Također, educiraju dadilje kako raditi s djecom putem videopoziva. Pri tome virtualno dadiljanje ne traje dugo, već su preporuke da ono traje 45 minuta do sat vremena, no naravno da se vrijeme prilagođava obvezama roditelja.

U virtualnom svijetu posao dadilja nije, naravno, čuvanje djece, već ih trebaju zabaviti i ispuniti im vrijeme pa zajedno uče i igraju se, dadilje im čitaju priče, pa čak i zajedno rade jogu.

Rad od kuće Posao nakon koronavirusa: Njemačka bi mogla ozakoniti pravo zaposlenika na rad od kuće

Rachel Charlupski, koja godinama ima kompaniju za pronalaženje dadilja, za medije je komentirala kako ranije nikada ne bi mogla vjerovati da će nuditi usluge virtualnih dadilja. To je profesija bazirana na osobnom kontaktu, no kako je koronakriza promijenila brojne industrije, tako je utjecala i na način čuvanja djece, odnosno način na koji dadilje provode vrijeme s djecom. Cijena za 45 minuta takva dadiljanja, odnosno vremena provedenog s djecom putem Zooma, FaceTimea ili neke druge aplikacije za videopozive iznosi gotovo 50 dolara za sat vremena. 

Izvor: Business Insider

  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti