Jedna od stvari koju smo saznali tijekom pandemije koronavirusom koja nas je sve stavila u neku vrstu karantene jest koliko se posla može napraviti od kuće, komentirao je u razgovoru za njemačke mediji ministar rada te zemlje Hubertus Heil. On je još krajem prošle godine zagovarao pravo zaposlenika na rad od kuće - naravno, za poslove za koje je to moguće i za koji se rad od kuće ne bi negativno odrazio na produktivnost i učinkovitost. No s njim se nisu složili iz udruženja poslodavaca jer su smatrali da, iako je svima u interesu koristiti mobilnu radnu snagu kada je to moguće i ima smisla, ključnu ulogu uvijek treba imati operativa i želje klijenata.

Prvi čovjek te udruge Steffen Kampeter rekao je da je poslodavcima potreban moratorij na opterećenja koja imaju prema državi umjesto novih zahtjeva koji ograničavaju rast i fleksibilnost.

Kako je zbog pandemije sada velik broj zaposlenika u Njemačkoj prisilno urede zamijenio s kućnim uredima, Heil smatra da je to prilika da se rad od kuće ozakoni: Svi koji žele raditi od kuće i čiji poslovi to omogućuju, trebali bi imati mogućnost rada iz kućnog ureda, čak i kada završi pandemija. Naglasio je kako se zakonom samo želi omogućiti rad od kuće, a ne prisiliti poslodavce i radnike da rade od doma. Zaposlenici bi, u dogovoru s poslodavcima, sami trebali odlučiti žele li raditi iz udobnosti svoja četiri zida cijelo radno vrijeme ili samo dan-dva u tjednu.

Bit će zanimljivo vidjeti je li udruženje poslodavaca smanjilo svoje zahtjeve ili će ponovno kritizirati tu najavu. Rad od kuće, shvatili su to milijuni ljudi od kada je korona ušla u njihove živote, ima dvije strane. Jedna od njih je pozitivna i omogućuje im duže spavanje, izbjegavanje trošenja vremena i novca na put na posao, no druga strana je da mnogi ne mogu dovoljno kvalitetno raditi u svoja četiri zida, što se pogotovo odnosi na zaposlenike s (malom) djecom.

Izvor: AP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju