Posao nakon koronavirusa: Njemačka bi mogla ozakoniti pravo zaposlenika na rad od kuće

Njemački ministar rada želi nakon pandemije koronavirusa zakonski zaštititi pravo radnika na rad od kuće, za radna mjesta za koje bi to bilo moguće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2020. / 14:21

Rad od kuće (Foto: Getty images)

Jedna od stvari koju smo saznali tijekom pandemije koronavirusom koja nas je sve stavila u neku vrstu karantene jest koliko se posla može napraviti od kuće, komentirao je u razgovoru za njemačke mediji ministar rada te zemlje Hubertus Heil. On je još krajem prošle godine zagovarao pravo zaposlenika na rad od kuće - naravno, za poslove za koje je to moguće i za koji se rad od kuće ne bi negativno odrazio na produktivnost i učinkovitost. No s njim se nisu složili iz udruženja poslodavaca jer su smatrali da, iako je svima u interesu koristiti mobilnu radnu snagu kada je to moguće i ima smisla, ključnu ulogu uvijek treba imati operativa i želje klijenata.

Slika nije dostupna Hrvatske kompanije masovno šalju radnike na rad od kuće: Brojne su prednosti, ali i zamke kućnog ureda

Prvi čovjek te udruge Steffen Kampeter rekao je da je poslodavcima potreban moratorij na opterećenja koja imaju prema državi umjesto novih zahtjeva koji ograničavaju rast i fleksibilnost.

Kako je zbog pandemije sada velik broj zaposlenika u Njemačkoj prisilno urede zamijenio s kućnim uredima, Heil smatra da je to prilika da se rad od kuće ozakoni: Svi koji žele raditi od kuće i čiji poslovi to omogućuju, trebali bi imati mogućnost rada iz kućnog ureda, čak i kada završi pandemija. Naglasio je kako se zakonom samo želi omogućiti rad od kuće, a ne prisiliti poslodavce i radnike da rade od doma. Zaposlenici bi, u dogovoru s poslodavcima, sami trebali odlučiti žele li raditi iz udobnosti svoja četiri zida cijelo radno vrijeme ili samo dan-dva u tjednu.

Slika nije dostupna Nedostaju vam ured i kolege? Stvorite vlastiti virtualni ured gdje god se nalazite

Bit će zanimljivo vidjeti je li udruženje poslodavaca smanjilo svoje zahtjeve ili će ponovno kritizirati tu najavu. Rad od kuće, shvatili su to milijuni ljudi od kada je korona ušla u njihove živote, ima dvije strane. Jedna od njih je pozitivna i omogućuje im duže spavanje, izbjegavanje trošenja vremena i novca na put na posao, no druga strana je da mnogi ne mogu dovoljno kvalitetno raditi u svoja četiri zida, što se pogotovo odnosi na zaposlenike s (malom) djecom.

Izvor: AP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti