Hrvatske kompanije masovno šalju radnike na rad od kuće: Brojne su prednosti, ali i zamke kućnog ureda

Kako bi uspješno radili od kuće i bili što produktivniji potrebna je dobra organizacija i samokontrola, no i svijest vaših ukućana da zaista radite i da vam treba mir, što je teško, a često i nemoguće ako su s vama u kući i (mala) djeca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2020. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući internetu i digitalnim alatima, rad od kuće dijelu zaposlenika odavno je zamijenio klasične urede te danas iz Hrvatske bez problema možete raditi za kompanije u bilo kojem dijelu svijeta. Svi koji rade iz svoja četiri zida upoznati su sa svim prednostima i manama te brojnim zamkama koje krije kućni ured, a s njima su se ovih dana počeli upoznavati i brojni zaposlenici u Hrvatskoj.

Kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, umjesto u uredima, veliki broj zaposlenika hrvatskih kompanija radit će od kuće, za što se potrebno dobro pripremiti jer rad od kuće ne svodi se samo na to da, kada se probudite i doručkujete, samo u pidžami sjednete za računalo i krenete s poslom. Prve i očite prednosti rada od kuće su što nema odlaska na posao i trošenja vremena na putovanje automobilom ili javnim prijevozom – taj "višak" vremena od pola sata, sat ili više možete potrošiti na duže spavanje, doručak uz manje stresa ili ga možete provesti s najdražima.

Prostor i odjeća

Kada krenete raditi od kuće, prva stvar koju trebate napraviti jest urediti si prostor za rad – poželjno je da je to stol koji se nalazi na izdvojenom mjestu od ukućana i brojnih potencijalnih distrakcija. Bilo bi dobro da prostor djeluje poslovno, kako bi vas podsjetio da, iako ste doma, imate istu razinu odgovornosti jer se od vas očekuje maksimalna profesionalnost i posvećenost poslu kao i da ste u uredu.

Rad u pidžami ili udobnoj trenirki svakako zvuči primamljivo, no oblačenje poslovnije odjeće također vas podsjeća da bi se trebali ponašati kao da ste na poslu. Također, sastanke uživo i razgovore s kolegama zamijenit će videopozivi i videokonferencije, što je još jedan razlog za poslovnu odjeću, ali i uređivanje dijela stana u kojem ste smjestili (privremeni) kućni ured.

Digitalni alati

Računalo i internetska veza su, naravno, obavezni, no vrsta računala često ovisi i o vrsti posla kojom se bavite – dizajner i video producent trebat će snažnije računalo i drukčiji tip softvera u odnosu na osobe kojima je Office primaran alat. Također, iznimno je važan i softver koji će olakšati rad od kuće, komunikaciju i kolaboraciju s kolegama i partnerima. Osim klasičnih aplikacija poput Vibera, Messengera, WhatsAppa koje koristimo i u privatne i poslovne svrhe, Slack i Microsoft Teams gotovo su nezaobilazni alati za komunikaciju na daljinu, dok su npr. Zoom i Skype idealni za videokonferencije i pozive.

Fokus i koncentracija

Jedna od zamki rada od kuće jest što se zaposlenici lako mogu opustiti i prepustiti privatnim stvarima u (kućno) radno vrijeme. Tako, kako nema šefova i kolega u blizini, više se vremena provodi na društvenim mrežama, surfanjem portalima i slično. Pet minuta odmora lako se pretvori u izgubljeni sat pa posao kasni. Jedno od rješenja za bolji fokus, pored samokontrole naravno, su aplikacije poput Stay Focused s kojima se može zabraniti ili ograničiti pristup određenim stranicama. Npr. možete podesiti da tijekom radnog vremena ne možete pregledavati Facebook i YouTube ili da ih možete dnevno pregledavati samo 5 do 10 minuta, kako ne bi vrijeme izgubili beskrajnim skrolanjem društvenim mrežama.

Iako ste kući, morate raditi kao i na poslu, što mnogima neće biti jasno

Vjerojatno jedan od najvećih problema rada iz kućnog ureda su ukućani koji misle da, samo ako ste kući, a ne u uredu, možete raditi i druge stvari. Npr. otići u dućan, baciti smeće, napraviti ručak, paziti na djecu itd., čime se gubi koncentracija i fokus na posao. Posebno je teško onima koji rade, tj. pokušavaju raditi uz djecu. Djeca, pogotovo ona manja, su razigrana i nemaju razumijevanja za roditelje koji, umjesto da se igraju s njima, vrijeme provode za računalima i ozbiljnim razgovorima na mobitelu.

Jako je teško, a često ponekad i nemoguće djetetu objasniti da, iako ste doma, morate raditi i biti u potpunosti skoncentrirani te da se morate zaključati u sobu kako ih ne bi prekinuli tijekom videokonferencije i slično. Roditelji se svakako snalaze u takvim situacijama, a pogotovo zato što su pod velikim stresom, moraju prije svega biti strpljivi te imati razumijevanja za dječji svijet i njihove želje, no moraju pronaći i način kako djeci pronaći zanimaju (cjelodnevno gledanje TV-a i mobitela sigurno nije dobro rješenje) i uspjeti raditi. To je jako teško, za mnoge i nemoguće. Kako je donesena odluka da se zbog koronavirusa zatvaraju vrtići i škole, upravo bi se rad s djecom u kući mnogima mogao pokazati kao najteži dio rada iz vlastita četiri zida.

Radno vrijeme

Vrlo je važno, kao i u uredu, dogovoriti i pridržavati se radnog vremena jer radom iz kućnog ureda vrlo lako može u potpunosti nestati granica između privatnog i poslovnog. Tijekom radnog vremena odredite si neko vrijeme za pauzu, kavu ili kraću šetnju, a kada radno vrijeme prođe, najbolje je ugasiti računalo, ostaviti mobitel sa strane i posvetiti se sebi, obitelji, zabavi i slično. U suprotnom posao bi se mogao protegnuti na cijeli dan i tako, umjesto da se radom od kuće dobije nešto više slobodnog vremena, na kraju se slobodno i privatno vrijeme u potpunosti izgubi.

Brojni su izazovi i zamke koje vrebaju na sve koji rade od kuće i u koje se lako mogu uhvatiti, no uz dobru organizaciju i disciplinu, rad iz kućnog ureda zaista ima puno više pluseva nego minusa. Ono o čemu uvijek treba razmišljati jest da, iako ste u udobnosti svog doma, ipak se nalazite na poslu i nemojte raditi one stvari koje ne radite u uredu. Izbjegavajte besciljno surfanje internetom i društvenim mrežama, previše privatne komunikacije, tj. dopisivanja i telefonskih razgovora i posvetite se poslu prema kojem imate odgovornost. No kada dođete do kraja radnog vremena, nema putovanja prema kući i gubljenja vremena u prometu, već je potrebno samo ugasiti računalo i u miru se posvetiti privatnim aktivnostima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti