Dok se Bezos se hvali letom u svemir, zaposlenici su očajni: Žale se toksičnu atmosferu, seksizam i zanemarivanje sigurnosti

Situacija u Bezosovoj svemirskoj kompaniji daleko je od idealne, upozoravaju bivši i sadašnji zaposlenici.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2021. / 08:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jeff Bezos ostvario je snove i u srpnju napokon odletio u svemir, dokazavši na vlastitom primjeru da je putovanje s njegovom letjelicom sigurno, čime je svima otvorio vrata svemirskog turizma. Kad kažemo svima, pri tome mislim samo na one koji to mogu platiti. Njegovo zadovoljstvo pri tome je pokvario Richard Branson koji se “ubacio” ispred njega i pobijedio u toj svemirskoj utrci milijardera.

Slika nije dostupna Bezos sigurno nije oduševljen: Dio zaposlenika dao je otkaz u Blue Originu i otišao u SpaceX

No čini se kako je žurba da se što prije uđe u povijest imala i negativnu i vrlo opasnu stranu. Naime, dok je Bezos slavio svoje postignuće i let u svemir, zaposlenici Blue Origina u javnost su plasirali objavu u kojoj su upozorili na brojne negativne strane kojima su u kompaniji svjedočili u posljednje vrijeme. Toksična atmosfera, seksizam te nepoštivanje sigurnosnih procedura samo su neki od prilično šokantnih otkrića koji su s javnosti podijelili sadašnji i bivši zaposlenici kompanije.

Oni su posebno upozorili na činjenicu da Blue Origin, u nastojanju da stekne prednost pred konkurentima u svemirskoj utrci, nije dovoljno pažnje posvetio sigurnosti. Blue Origin ima sreće da se do sada ništa nije dogodilo, stoji u objavi 21 osobe na jednoj stranici za zviždače. Mnogi su naglasili kako se nikada ne bi usudili letjeti u svemirskoj kapsuli Blue Origina i s raketom Blue Shepard, a kao jedan od glavnih razloga za to jest činjenica da je prijavljeno više od tisuću problema povezanih s motorima rakete Blue Origina koji se nisu niti pokušali riješiti.

Jeff Bezos i Blue Moon Zbog Bezosove tužbe, povratak na Mjesec mogao bi biti dodatno odgođen

Te su optužbe jako ozbiljne i već ih istražuju američka regulatorna tijela, kao što su ozbiljne i optužbe za seksizam protiv nekih viših menadžera u kompaniji na koje kompanija nije na vrijeme reagirala. Zaposlenici su posebno upozorili na jednog menadžera koji je bio toliko zloglasan zbog ponašanja prema ženama da su svim novim zaposlenicama kompanije savjetovali da ga se klone. Dio izvještaja koji ne ide Bezosu na ruku jest što su zaposlenici mislili da ga upravo osnivač Blue Origina štiti i da zato može raditi što želi. Ipak, na kraju je ipak dobio otkaz.

Iz Bezosove kompanije su komentirali kako nemaju toleranciju za diskriminaciju bilo koje vrste te da će istražiti optužbe.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti