Dolazi vrijeme nadzvučnih putničkih zrakoplova? American Airlines naručio 20 modela zrakoplova Overture

Još jedna američka zrakoplovna kompanija (United Airlines) prošle je godine dogovorila kupovinu 15 ovakvih zrakoplova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2022. / 17:09

Overture (Foto: Boom Supersonic)

Prošlo je skoro 20 godina od kada je Concorde odletio u povijest, čime je završilo razdoblje nadzvučnih putničkih letova. Posljednjih godina sve više slušamo najave o razvoju zrakoplova koji bi putnike ponovno mogli prevoziti brzinama bržim od zvuka, a da bi to mogla biti budućnost putničkog zrakoplovnog prijevoza vjeruju i u American Airlinesu.

Overture S "Concordeovim sinom" putovanja od Londona do New Yorka trajat će samo tri i pol sata

Američka zrakoplovna kompanija naručila je 20 nadzvučnih zrakoplova kompanije Boom Supersonic, s opcijom kupovine dodatnih 20 modela. Financijski uvjeti ovog dogovora nisu poznati. Treba dodati da je još jedna američka zrakoplovna kompanija (United Airlines) prošle godine dogovorila kupovinu 15 nadzvučnih zrakoplova ove kompanije.

Ako mislite da to znači da će prvi putnici uskoro poletjeti nadzvučnim brzinama, u krivu ste. Naime, nadzvučni zrakoplov Overture tek je u ranoj fazi razvoja tako da je pitanje kada će, a mnogi se pitaju hoće li uopće, prvi put poletjeti i početi s prijevozom putnika. Još nisu obavljeni niti prvi testni letovi, već samo prava testiranja u zračnom tunelu, no u ovoj kompaniji vjeruju kako bi prvi zrakoplovi mogli ući u službu 2029. godine.

Ako se najave Boom Supersonica jednom i ostvare, njihovi će zrakoplovi moći prevoziti između 65 i 80 putnika velikim brzinama - gotovo dva puta većim od brzine zvuka. Ipak, maksimalnu brzinu ne bi mogli razviti iznad kopna, već samo iznad mora, no i bez probijanja zvučnog zida, njihova bi brzina bila oko 20 posto veća u odnosu na trenutačne putničke zrakoplove.

Slika nije dostupna Vrijeme putovanja trebalo bi biti dvostruko kraće: United Airlines naručio 15 nadzvučnih putničkih zrakoplova

Npr. let od Miamija do Londona trajao bi manje od pet sati, naglasili su iz kompanije.

Osim Boom Supersonica, na “tihom” nadzvučnom zrakoplovu radi i NASA te prvi testni let njihova prototipa X-59 očekujemo još ove godine.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti