Domaće iskustvo i znanje u službi "vjetra": Mlada ekipa osmislila platformu koja bi mogla osvojiti svijet jedriličarstva

Prvotna namjera platforme bila je praćenje regata u živo, uz mogućnost da se u realnom vremenu vidi pozicija svake jedrilica, broj bodova, status. Međutim, istraživanjem tržišta uvidjeli su kako su potrebe jedriličara i jedriličarskih saveza mnogo šire.

Martina Čizmić | 28.08.2021. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dubrovčanin Đivo Jelić od malih se nogu bavio jedriličarstvom i upoznao svaki djelić jedriličarskih izazova. Preselivši se u Split, svoju ljubav i programersko znanje, zajedno s Nikolom Tandarom, Tomislavom Kulušićem i Antom Đonlićem, pretočio je u startup tvrtku WindWard. Riječ je o interaktivnoj platformi za upravljanje i menadžment nautičkih klubova, organiziranje i praćenje regata te inteligentni nadzor opreme i troškova.

Ideja je nastajala godinama. Uočivši brojne probleme s kojima se jedriličari dnevno susreću, posebice prilikom organiziranja regata, Jelić je počeo razmišljati o tome kako bi ih se moglo riješiti. Kako kaže, vjerojatno bi sve ostalo na ideji i razgovorima uz čašu piva, da se nisu prijavili na StartIT@PICS akademiju. Osmotjedni program poduzetničke edukacije, namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu, u sklopu projekta ICT Županija, natjerao ih je da se ozbiljnije pokrenu.

Slika nije dostupna Hrvatski startup Treblle osigurao investiciju tešku 9 milijuna kuna za širenje poslovanja

Prvotna namjera platforme bila je praćenje regata u živo, uz mogućnost da se u realnom vremenu vidi pozicija svake jedrilica, broj bodova, status. Međutim, istraživanjem tržišta uvidjeli su kako su potrebe jedriličara i jedriličarskih saveza mnogo šire.

Odlučili smo naš proizvod proširiti i segmentirati u odnosu je li riječ o malim ili većim klubovima. Nudimo vođenje svih članova, njihovih zdravstvenih kartona, organiziranje regata, oglase, digitalnu podršku u vidu popisivanja opreme, dijeljenja opreme, razmjenu jedrilica za potrebe regate, dok većim klubovima, koji organiziraju zahtjevnije regate, nudimo i vođenje nagrada, ističe Tandara, koji se u timu bavi poslovnim dijelom priče.

Idejni začetnik, Jelić, ističe kako, iako njihov proizvod nije prvi na tržištu,  WINDWARD ima brojne komparativne prednosti, jer nije usmjeren samo na elitne klubove, što je slučaj kod sličnih platformi. Platforma postoji s ciljem modernizacije i digitalizacije čitave industrije jedriličarstva i nautike, a ne samo elitnog dijela.

Mi želimo pokriti i ponuditi svima koji se bave jedrenjem sve što im je potrebno. Naša platforma nudi za svakog po nešto i u ovom trenutku, kada je digitalizacija neminovna, a paralelno u klubovima dolazi do smjene generacija, u kojima su mladi otvoreniji prema novim tehnologijama, vidimo našu priliku, dodaje Jelić.

Prilikom istraživanja tržišta došli su do podatka kako čak 28% troškova, tijekom regate, otpada pod gubitak i uništenu opremu. Kako je riječ o velikom trošku, WINDWARD aplikacija omogućava klubovima, nakon popisane opreme koja se ulazi u bazu podataka, svakom pojedinom komadu dodijeliti osobu koja je odgovorna za nju tijekom regate.

Benefite platforme do sada je prepoznalo čak 35 klubova iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije, a u tijeku su i pregovori s Grčkom. Platforma WINDWARD, koja je je u svojoj finalnoj fazi razvoja, predstavit će se u rujnu na Europskom prvenstvu u klasi Šljuka. Za to vrijeme, mladi developeri razvijaju zadnje detalje i osluškuju potrebe tržišta.

Slika nije dostupna Hrvatski startup sprema se osvojiti britansko tržište, a u tome će mu pomoći investicija od 300 tisuća eura

Tržište je veliko, kao i potrebe. Stoga je naša platforma u ovom trenutku samo dio onog što mislimo u budućnosti razvijati, jer vidimo da prostora ima. U dogledno vrijeme vidimo se i u složenijim sustavima, kao što je menadžiranje flote, vođenje lučica. Naime, većina lučica koje su se otvorile prije 15, 20 godina u ovom trenutku imaju zastarjele softvere, koji nisu u korak s vremenom. Potrebna je platforma u kojoj kada se ulogirate, imate sve pregledno na jednom mjestu, s virtualnim asistentom koji vas vodi do potrebne informacije, naglašava Tandara.

Tijekom razvijanja proizvoda surađivali su i surađuju s drugim startup tvrtkama. Kontakti i umrežavanje, priznaju, najveći su benefit bez kojeg se WINDWARD ne bi mogao ponuditi na ovako širokom tržištu.

Zahvaljujući, ICT Županiji i Damiru Brčiću, koji nam je omogućio brojne kontakte, uspjeli smo naš proizvod ponuditi i izvan granica Hrvatske. To je za nas od velikog značaja s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji zaista ne može ostati unutar domicilnih granica, ako se želi razvijati, ističe Jelić.

Slika nije dostupna Splitski genijalci razvijaju bespilotne letjelice koje mogu riješiti problem gladi u Africi, ali i igrati ključnu ulogu u javnoj sigurnosti

WindWard jedan je od jedanaest perspektivnih startupova, s područja Splitsko-dalmatinske županije, koji je na GrowIT natječaju dobio 50.000 kuna bespovratnih sredstava, što će im pomoći dovršiti razvoj započetog projekta. Kao drugu važnu komponentu smatraju vidljivost, koja im je kada su izašli u javnost, zahvaljujući suradnji s ICT Županijom, otvorila mnoga vrata.

Bilo je kao gruda snijega, kada se zakotrljalo u medijima, priča se širila dalje. Shvatili smo da je naš proizvod zaista nešto što su ljudi prepoznali i stoga smo imali hrabrosti ići dalje. Odlučili smo se javiti Infobipu, koji isto imaju startup programe te jednoj od najjačih tvrtki na ovim područjima, koja podržava startup tvrtke, slovenskom ABC ACCELERATORU, prisjeća se Tandara.

Ovaj mladi tim za kraj poručuje da je, ako imate dobru ideju, potrebno samo skočiti. Neuspjeha se ne treba bojati, jer je on dio razvoja, nešto što je u poslovnom svijetu normalno. Naglašavaju kako će, poslodavci i budući partneri, više cijeniti ako si nešto pokušao, premda i neuspješno, a onda krenuo dalje, u osvajanja novih IT vrhunaca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti