Bespilotne letjelice više nisu rezervirane samo za vojsku i policiju već su svoje mjesto pronašle i u komercijalnoj upotrebi. No još uvijek postoji prostora za inovacije i razvoj takvih letjelica. Da je to slučaj, pokazala je skupina mladih entuzijasta sa splitskog FESB-a, koja je pokrenula startup Alpha Sagittarius i krenula u razvoj bespilotne letjelice VECTOR V-3M, pod brand imenom ”Aero-Navis Systems”.

Uz to što su odlučili ono što su naučili na fakultetu primijeniti u praksi, ova je mlada ekipa odlučna u namjeri da riješi i jedno veliko humanitarno pitanje. Naime, svojim su radom pronašli rješenje pitanja gladi u Africi uslijed najezde skakavaca. Predstavili su nacrt bespilotne letjelice koja može locirati jato skakavaca pomoću drona i algoritma njihovog kretanja. Da je riješenje zaista jedinstveno, pokazuje nagrada koju su dobili na globalnom natječaju Ericsson Innovation Awards 2017. Pod vodećom palicom studenta strojarstva Karla Bosiljevca istaknuli su se inovativnom idejom na trinaestom mjestu među 1200 natjecatelja. 

Godinu dana nakon predstavljanja nacrta, predstavili su i letjelicu na međunarodnom natjecanju AUVSI SUAS u američkom Marylandu.
Kako je otkrio Matej Šalinović, jedan od osnivača tvrtke, na putu da ostvare svoje ideje i predstve ih tržištu, pomogle su im male lokalne tvrtke, ali  i poduzetnik i inovator Mate Rimac.

Put u Ameriku, bio je izazovan. Financirali smo se od strane malih, lokalnih tvrtki, a Rimac, nam je tada osigurao potrebne dijelove. Sve je bilo pripremljeno na brzinu, dok smo kretali prema aerodromu boja na dijelovima letjelice još se sušila,  ističe Šalinović.

Unato svim preprekama, njihov se trud isplatio. U Hrvatsku su se vratili s još jednom nagradom - Dawn Jaeger Tenacity Award uz titulu najbolje plasiranog europskog tima.

Ljubav prema onome što rade pretvorila se i u želju da mlađim generacijama prenesu stečena znanja i vještine. Entuzijastični tim tako je osnovao Aerotehničku udrugu Split (AUS), koja je osvojila niz rektorovih i međunarodnih nagrada.

Već tada ICT županija prepoznala je potencijal mladih studenata, a jaku podršku su imali posebno od strane Damira Brčića, voditelja ICT županije koji je vjerovao u njihovu ideju.

Većina nas iz Udruge smo htjeli biti vojni piloti, ali nažalost iz različitih razloga nismo mogli te smo svoju strast usmjerili na ovaj način, upotpunjujući je s našim znanjem s FESB-a, zahvaljujući profesoru Branku Klarinu, koji nas je svesrdno podržavao, dodaje Šalinović.

Uz bok velikim svjetskim proizvođačima

Danas, mladi poduzetnici s velikim iskustvom, grade jednu ozbiljnu priču -letjelicu koja svojim performansama može stati uz bok svjetskim proizvođačima. Njihova letjelica VECTOR V-3M može nadzirati granice, plinovode, dalekovode, ali i krenuti u potragu za izgubljenim ljudima. S rasponom krila od 2,2m, svoje zadatke VECTOR može samostalno obavljati u trajanju od 3 sata pri brzini od 70 km/h.

Prvotna ideja namjene letjelice bila je dostave krvi i lijekova na otoke, ali zbog zakonske regulative, ističe direktor tvrtke, Đani Vrsalović, nažalost, nije mogla biti realizirana U to vrijeme iako je takvih projekata već bilo u inozemstvu.

Upravo zakonska regulativa, odnosno certificiranje ove vrste proizvoda u Hrvatskoj, jedan je od problema s kojima se susrećemo. Atestiranje letjelice u Hrvatskoj je vrlo teško jer do sada nije rađeno, te nadležne institucije ne znaju i nemaju precizne procedure što ostavlja mogućnost da se to puno lakše radi u inozemstvu. To pak je veliki financijski izdatak. Iako mi u ovom trenutku imamo letjelicu, koja je svojom tehnologijom i performansama vrlo konkurentna, manje od bliske nam konkurencije, za razvoj poslovanja potrebna nam je dodatna financijska injekcija za dovođenje proizvoda na tržište sa svim potrebnim funkcijama, pojašnjava Vrsalović i ističe kako im je cilj zaposliti desetak mladih stručnjaka, koji bi radili na daljnjem razvoju letjelice.

Ono što je važno prilikom zapošljavanja i gdje u ovom trenutku vidimo probleme je nedostatak praktičnog znanja mladih koji dolaze s fakulteta. Taj jaz bi se svakako trebao savladati suradnjom poduzetnika i određenih odrednica fakulteta, dodaje Vrsalović.

Mirko Borovac, jedan od partnera tvrtke smatra kako su bespilotne letjelice budućnost koja nas čeka iza ugla i koja će se proširiti na veliki broj djelatnosti.

U ovom trenutku tržišna vrijednost bespilotnih letjelica prema podacima iz 2020. iznosi oko 27 milijardi dolara dok se u narednih 20 godina očekuje rast od još 100 milijardi, naglašava Borovac.

Ovakve letjelice uistinu su multifunkcionalne. Pomoću njih možete raditi različite aktivnosti – od snimanja filmova pa do dostavljanja hrane. Ipak, kako bi znali upravljati njima morate imati određenu razinu obuke. Ekipa u Alpha Sagittariusu stoga je prepoznala mogućnost širenja svojih usluga te je poslovanje usmjerila i na edukaciju pilota širokog spektra. Vrsalović ističe kako su trenutno u pregovorima sa španjolskim partnerom.

Svjesni smo da su mogućnosti primjene bespilotnih letjelica velike, ali problem postoji u tome što regulativa nije do kraja definirana, ističu iz tima i poručuju kako ljudi danas nisu svjesni opasnosti puštanja dronova.

Jedan od primjera je let kanadera. Ukoliko se susretne s dronom, kanader mora sletjeti jer mu je ugrožen zračni prostor, objašnjavaju.

Investitori, gdje ste?

Za daljnju realizaciju ovog inovativnog proizvoda mladim je inovatorima i poduzetnicama potreban investitor. I dok traže nekoga tko će prepoznati njihov proizvod i potencijal, ne gube vrijeme već svoj model poslovanja šire i na prodaju vlastite tehnologije, baterija, algoritama, antena, modela komunikacije. Naime, čak 90% dijelova letjelice je njihova proizvodnja.

Jedan od najvećih problema razvoja poslovanja je nedostatak poreznih olakšica za start-up tvrtke. Ipak, pozitivan primjer institucionalne podrške je ICT Županija. Nizom svojih programa i natječaja potiče mlade inovatore da ne odustanu od svojih ideja. ICT Županija nas već dugi niz godina prepoznaje i prati na način da nam nudi infrastrukturnu i financijsku bazu iz koje možemo razvijati svoje daljnje poslovanje, poručuju iz Alpha Sagittarius.

Zahvaljujući upravo GrowIT natječaju, organiziranom od strane ICT županije i web platforme Digitalna Dalmacija, Alpha Sagittarius je ove godine osvojio drugu nagradu u visini od 200 tisuća kuna, koja će im, kako ističe Đani Vrsalović, uvelike pomoći u daljnjem poslovanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju