Hrvatski startup Treblle osigurao investiciju tešku 9 milijuna kuna za širenje poslovanja

Početna investicijska runda, koju predvodi investicijska tvrtka Nauta Capital iz Londona, ubrzat će daljni razvoj proizvoda, nova zapošljavanja i izlazak na tržište.

Martina Čizmić | 20.07.2021. / 14:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski startup Treblle, koji pruža programerima i tvrtkama uslugu nadzora i analize API (eng. Application Programming Interface) servisa, osigurao je investiciju tešku 9 milijuna kuna od investicijske tvrtke Nauta Capital iz Londona.

Kako su priopćili iz Trebllea, glavni je cilj njihove platforme pojednostavljivanje i olakšavanje rada programerima i tvrtkama s API servisima i aplikacijama koje se na njih povezuju.

Upotreba API servisa svakim danom sve više i više raste. API servisi predstavljaju 83 % ukupnog prometa na internetu te broj upita na neke od popularnih API servisa doseže desetke milijardi dnevno. Glavni problem u radu s API servisima jest upravo kompleksnost koja je potrebna za njihov razvoj, upravljanje i nadzor, što često uključuje puno napornog i dosadnog rada za programere, objašnjavaju iz Trebllea.

API servisi u današnje se vrijeme koriste sve više i broj upita na njih raste iz dana u dan. Zbog ubrzanog rasta brojni programerski timovi i tvrtke suočeni su s velikim brojem ručnih i repetitivnih procesa koji ih dodatno usporavaju prilikom rada s API servisima. Dok smo sami razvijali API servise, unutar naše bivše tvrtke, uočili smo da se jako puno vremena potroši na zadatke koji nemaju veze s programiranjem. Neki od tih zadatka uključuju: pisanje i održavanja dokumentacije za servise, pružanje potpore drugim programerima, istraživanje stvarnih ili lažnih problema te mnoge druge, pojašnjava rad platforme Vedran Cindrić, osnivač i direktor Trebllea, te nastavlja: Također, primijetili smo da i mnogi naših klijenti nisu u potpunosti razumjeli kako rade API servisi, što mi zapravo radimo, što se šalje putem API servisa i slično. To je bio još jedan od razloga zbog kojeg smo razvili potpuno rješenje koje svima olakšava rad s API servisima. Korištenjem platforme Treblle svi uključeni u izradu i rad s API servisa mogu s lakoćom razumjeti sve što se događa na jednom mjestu.

Iako su Treblle tek osnovali 2021. godine, Vedran Cindrić (CEO), Darko Blažević (COO) te Tea Šakić (Head of apps) imaju dugogodišnje iskustvo u razvoju mobilnih aplikacija i web-stranica. Treblle je do sada obradio više od dva milijuna API zahtjeva na više od 50 različitih projekata diljem svijeta, automatski generirao više od 3000 verzija dokumentacija i uštedio beskonačno vremena programerima i tvrtkama u radu s API servisima.

Treblleov tim napravio je rješenje za jedan od tri najveća problema prilikom rada s API servisima. Njihova je vizija izgraditi tvrtku koja će predvoditi API digitalnu revoluciju i radujemo se što ćemo zajedno s njima biti dio tog puta, istaknuo je jedan od partnera Nauta Capital, Pratima Aiygari.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti