Domaći inovatori, svjetski avanturisti i Facebook znanstvenici stižu na TEDxZagreb

Iz garaže u Karlovcu, preko informatičke revolucije, do milijuna sljedbenika na društvenim mrežama – ukratko, novi TEDxZagreb govornici.

Zimo Zimo | 02.07.2018. / 17:13

Galerija

Uz već poznata imena – Nenad Bakić, Ante Vrban, Dina Levačić, Igor Barberić, Ivan Vidaković, Krešimir Dolenčić, Željka Fuchs, Nik Oroši, Igor Mikloušić, Damir Gobec – ovog tjedna najavljeni su novi govornici devete po redu TEDxZagreb konferencije, koja se održava 29. rujna u zagrebačkom kinu Europa. Tako je gotovo kompletirana lista govornika koji govorima o svom životu, idejama i postignućima promiču pozitivan napredak zajednice. I to sve s predznakom #satisfaction.

Danijela Martinović jedna je od najpopularnijih domaćih pjevačica poznata po svojoj solo karijeri, ali i kao članica jednog od najpoznatijih glazbenih sastava na ovim prostorima. Manje je poznato kako, pored pjevačke karijere, Danijela piše poeziju, a upravo će ovogodišnja TEDxZagreb #satisfaction konferencija biti njen prvi iskorak u novu govorničku dimenziju u kojoj želi djelovati.

Dobrih ideja ne manjka ni Hrvoju Balenu, poduzetniku iz Zagreba koji je prije 20 godina s dvojicom prijatelja pokrenuo tvrtku za informatičku edukaciju Algebra, u trenucima kada su računala u domaćinstvima bila velika rijetkost. Vjerovao je kako su ona budućnost te kako je znanje svima potrebno. Danas, dva desetljeća nakon, vodeći su hrvatski i regionalni privatni obrazovni sustav koji svakodnevno radi na podizanju standarda obrazovanja.

Upravo informacijsko-tehnologijski sustav „domaći“ je teren za devetnaesto godišnjeg karlovačkog „vunderkinda“ koji se može pohvaliti kako su njegovi proizvodi dostupni na eBay-u. Riječ je o Albertu Gajšaku koji je iz garaže svojih roditelja osvojio svijet te najveći svjetski sajam elektronike, CES, konzolom MAKERbuino zamišljenom tako da je korisnici sami sastave, nadograđuju i razvijaju.

Mario Kovač, kazališni je i filmski redatelj poznat po svojoj strasti prema kvizovima. Iako je, ako Maria pitate, kazalište njegova prva ljubav, organizira i sudjeluje u desecima pub kvizova, a jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti sudjelovanjem na svjetskom kviz prvenstvu te vlastitom TV emisijom. I dok Mario osvaja „kvizaške“ visine, naša sljedeća dva govornika svakodnevno potvrđuju iskonsku ljudsku želju za „osvajanjem“ nebeskih visina.

Robert Pečnik pionir je base jumpinga u Hrvatskoj i jedan od najboljih skakača na svijetu, koji skače s visine od 2.000 metara samo u odijelu. Robert je napravio revoluciju svojim izumom odijela za slobodni let, a za sebe kaže kako je jedan od rijetkih koji "nije poginuo u svom odijelu". Strastveni zaljubljenik u visine, planine i boravak u prirodi svoja odijela prodaje širom svijeta, čak i kraljevskim obiteljima, a malo kome je znano kako su upravo odijela s „hrvatskim potpisom“ korištena i u filmskom spektaklu “Lara Croft: Tomb Raider”.

Emilio Menđušić, zaljubljenik u ptice poznat je po svom Sokolarskom centru kraj Šibenika gdje provodi najveći dio svog vremena. Njegova zaljubljenost u ptice i znanje koje prenosi drugima stvara posebno zadovoljstvo kod svakog posjetitelja.

13 milijuna sljedbenika na Facebooku. Gotovo 80.000 followera na Instagramu te 200.000 pretplatnika na YouTube kanalu, brojke su koje najbolje opisuju Hashem Al-Ghaili znanstvenika koji to nije. Dijeleći svoju strast prema tehnologiji i prirodi, Hashemova misija kako svatko treba saznati nešto znanstveno danas na društvenim mrežama privlači desetke milijuna poklonika. No, misija se nastavlja. Aron Anderson, avanturist kojem ni tjelesna ograničenja nisu prepreka da bude dvostruki globalni pobjednik jedne od najpoznatijih humanitarnih utrka na svijetu Wings For Life. Planinski vrhovi, kajak na rijekama, ronjenje i plivanje te posjeta svim kontinentima njegovo su zadovoljstvo kojim osvaja svakoga tko ga upozna.

Ulaznice za konferenciju su u prodaji na Entrio.hr, ali se za pozivnicu potrebno prijaviti putem službene TEDxZagreb web stranice. Organizatori pripremaju i brojne interaktivne sadržaje koje će ponuditi publici na događaju koji će uz nekoliko govorničkih „last minute“ iznenađenja, goste glazbenike i after partyem potrajati gotovo deset sati. U cijenu ulaznice uključene su posebno kreirane delicije, odabrana pića te poklon torba za svakog sudionika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti