Dosad neviđeno arheološko otkriće: Drevni ljudi živjeli su u cijevima lave u arapskoj pustinji

Cijevi od lave u Saudijskoj Arabiji otkrivaju drevna ljudska prebivališta, ponovno ispisujući povijest i nudeći novi uvid u život naših predaka u pustinjskom okruženju.

Branimir Vorša | 19.04.2024. / 08:10

Arheolozi istražuju unutrašnjost cijevi lave u arapskoj pustinji
Arheolozi istražuju unutrašnjost cijevi lave u arapskoj pustinji (Foto: journals.plos.org)

U pustinjama sjeverne Saudijske Arabije, arheolozi su iskopali revolucionarno otkriće - dokaz o ljudskom boravku unutar cijevi lave. Riječ je o nečem što nikada prije nije dokumentirano.

Cijevi lave, nastale tijekom vulkanskih erupcija, stvaraju tunele ispod skrutnutog površinskog sloja lave, pružajući prirodna skloništa.

Matthew Stewart sa Sveučilišta Griffith, zajedno sa svojim timom, istražio je Umm Jirsan, najveću poznatu cijev lave u Saudijskoj Arabiji, otkrivajući artefakte stare najmanje 7000 godina, koji potencijalno dosežu starost i do 10.000 godina. Unatoč izazovnom pustinjskom okruženju, navedena otkrića bacaju svjetlo na drevnu ljudsku aktivnost. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu PLoS ONE.

Ukrasi na tijelu, ilustracija I nisu bili tako različiti od nas: Znanstvenici otkrili zanimljive detalje iz života drevnih ljudi

Stewart naglašava oštar kontrast između surove pustinjske površine i hladnog, zaštićenog okoliša unutar cijevi lave, ističući njihov potencijal kao utočišta za drevne stanovnike. To otkriće, napominje on, značajno mijenja razumijevanje prapovijesti te regije.

Iskapanja su otkrila ne samo alate i keramiku, već i životinjske kosti. Ipak, vjeruje se da su neke ljudske kosti pronađene unutar cijevi donijele hijene.

Susjedne cijevi lave također sadrže umjetnost na stijenama, koja prikazuje domaće životinje, nudeći uvid u kulturni kontekst drevnih stanovnika. Mike Morley sa Sveučilišta Flinders naglašava značaj cijevi lave u ljudskoj povijesti.

Arheološko nalazište Pompeji Arheolozi napokon otkrili dobro čuvane rimske tajne: Kako su gradili kultne građevine koje stoje i danas?

Kao znanstvenik koji prvenstveno radi u špiljama, uzbuđen sam što imamo još jednu vrstu špiljskog sustava koji su koristile ljudske populacije u prošlosti. Ovi nalazi predstavljaju riznicu arheoloških informacija za Arabiju, ogromnu regiju koja je tek nedavno sustavno istražena za pretpovijesnu arheologiju, kaže Morley.

Štoviše, implikacije se protežu izvan Zemlje, s cijevima lave na Mjesecu i Marsu koje su predložene kao potencijalna skloništa za buduća ljudska istraživanja, što je ideja koja dobiva na snazi sa svakim novim otkrićem na našem planetu.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti