Došao je i taj dan: zbogom HD ili što ste gledali - gledali ste

Dosta je bilo igara, kruha također ima sve manje, a ni HD rezolucija više ne stanuje na našim televizorima, barem kada je u pitanju Hrvatska radio televizija...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.07.2014. / 13:32

Došao je i taj dan: zbogom HD ili što ste gledali - gledali ste

Dosta je bilo igara, kruha također ima sve manje, a ni HD rezolucija više ne stanuje na našim televizorima, barem kada je u pitanju Hrvatska radio televizija...

 I tako, spušten je zastor na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu na kojem su se Nijemci popeli na tron i okupirali „kuglu zemaljsku“ dokazavši kako je karakter opako moćna stvar, jer kao što znamo, nije gotovo dok nije gotovo, a nogomet je ionako, što bi rekao Gary Lineker „igra u kojoj imate 11 protiv 11 i u kojoj uvijek pobjeđuju – Nijemci!“. Možda i nije konačna istina, iako nije, sigurno, ni daleko, jer „Mannschaft“ je još jednom dokazao i pokazao kako se to radi. Ljubitelji nogometa će, vjerojatno, nakon svega zaroniti u kroničnu depresiju, barem dok ne počne ozbiljnije natjecanje poput Lige prvaka u kojem će „veliki momci“ opet raditi i nuditi „velike stvari“.

Završetak World Cup 2014 smotre u Hrvatskoj označio je i kraj emitiranja programa u HD rezoluciji na HRT 2. Je li program sadržajno bio kvalitetan ili ne, to ostavljam da prosudi svatko od vas na osnovu svoje vizije, doživljaja i percepcije kvalitete. Ali, lijepo je bilo, barem na trenutak, znati da je i Hrvatska dijelom „normalnog svijeta“, barem kada je u pitanju reprodukcija programa u HD rezoluciji. Čak sam se, priznajem, u jednom trenutku malo zanio i zaboravio da su to zapravo samo „mrvice na stolu“, jer HRT2 HD je nudio ono što je drugima normalno kao bonus i to samo od 1. lipnja do dana današnjega, 15. srpnja 2014.

Danas je vaš kvalitetni MPEG4 tuner u vašem novom ili manje novom televizoru postao samo običan višak hardvera s kojim se možete hvaliti, ali zapravo ne služi apsolutno ničemu. Jer, HD je „otišao na zasluženi odmor“, a kada će i hoće li se vratiti u ovom trenutku ne zna nitko, ponajmanje čelna ekipa s Prisavlja. I onda je objektivno pitanje – čemu sve to, koja je poanta da se na mjesec i pol dana emitira program u HD rezoluciji da bi nakon toga sve „ugasili“? Oprema je skupa? Je, skupa je, ali skupa je i pretplata koju plaćamo HRT-u (OiV-u ili kome već), pa nas nitko ništa ne pita. S Prisavlja svako toliko emitiraju najave o „modernizaciji nacionalne TV kuće“, ali to izgleda kao nagradno pitanje za milijun nečega na koje nitko ne zna odgovor.

Modernizacija kao takva bi, valjda, trebala podrazumijevati da i jedina nacionalna TV kuća u Hrvata prati moderne trendove. Na stranu čak i nebuloza da je HD moderan, jer nije, nego je standardan, ali bilo bi zgodno da se netko udostoji objasniti u čemu se to točno očituje modernizacija HRT-a? U mjesec i pol dana emitiranja programa na HD rezoluciji? Ako je to modernizacija, onda su zaboravili staviti prefiks „privremena“, ako takva igdje na kugli zemaljskoj uopće postoji. Ali, zapravo se i ne treba čuditi, jer ovdje je ionako sve „naopako“, ovdje se uspjeh na društvenim mrežama na korporativnoj razini postiže kad provalite neku glupost ili zatražite da vam obični ljudi kreiraju marketinšku kampanju i slogan kompanije.

Okrutna je realnost u Hrvatskoj, iako će cinici reći kako u svemu postoji i nešto dobro. Pa će tako, primjerice, mali Nijemac za desetljeće i dva, kad ga budu pitali po čemu pamti SP u Brazilu 2014. k'o iz topa ispaliti „po prvom mjestu Elfa“, uz dodatak „tada smo poderali Brazil sa 7:1“, dok će, recimo, mali Hrvat na isto pitanje imati nešto lakši izbor. Kako je reprezentacija Hrvatske ispala već nakon natjecanja po skupinama, danas mali dječak, a u perspektivi ozbiljan poslovni čovjek će negdje 2032. ponosno zagrabiti u riznicu sjećanja i sa suzom u oku reći „tada smo i mi imali program u HD rezoluciji“.

Možda to i nije najveća nagrada na svijetu, ali čovjek se nauči veseliti i malim stvarima,  čak i privremenim, što je, kažu mudraci, istinska kvaliteta. Uglavnom, što ste gledali u HD rezoluciji gledali ste, sad slijedi povratak na SD rezoluciju, jer je oprema skupa, tehnologija isto, modernizacija ima neke druge oblike i to je, jednostavno tako. A i u ostalom, što se bunite, zamislite da niste imali ni tih mjesec i pol dana, k tome još i besplatnih!? Stvarno je istina da Hrvati ponekad znaju biti grozomorno nezasitni, bahati i potpuno nepravedno ogorčeni... 

Foto via Taringa

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti