Dosta vam je WhatsAppa? Viber tvrdi da su oni sigurna alternativa koja nema veze s Facebookom

Informacije o korisnicima ne dijele se niti će se ikada dijeliti s Facebookom. Telefonski brojevi i osobni podaci korisnika ne dijele se s bilo kojom trećom stranom, odlučni su u Viberu.

Martina Čizmić | 12.01.2021. / 13:18

Viber (Foto: Zimo)

Odluka WhatsAppa da promijeni pravila korištenja i korisnike stavi pred zid - prihvatiti pravila koja podrazumijevaju dijeljenje podataka s Facebookom ili prestati koristiti aplikaciju, razljutila je mnoge. I dok korisnici istražuju koja bi aplikacija bila najbolja alternativa, reakcija dolazi i iz konkurentske aplikacije - Vibera.

Naime, iz Vibera su izrazili svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihova broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obvezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete ili više neće moći koristiti svoje račune.

Najnovija verzija politike privatnosti ukazuje na dovršenje asimilacije WhatsAppa u Facebook. Kako WhatsApp i Facebook postaju jedan entitet, na korisnicima te aplikacije za dopisivanje zarađuje se više nego prije, što bi trebalo biti upozorenje svima koji žele privatnost pri slanju poruka, upozoravaju iz Vibera.

Do ažuriranja 4. siječnja uvjeti ugovora WhatsAppa glasili su:

"Poštivanje vaše privatnosti ugrađeno je u naš poslovni DNK. Otkako smo pokrenuli WhatsApp, težimo izgradnji naših Usluga imajući na umu niz snažnih načela privatnosti."

"Međutim, vaše WhatsApp poruke nećemo dijeliti s Facebookom gdje bi ih drugi mogli vidjeti. Zapravo, Facebook vaše WhatsApp poruke neće koristiti ni u koje druge svrhe osim za pomoć u radu i pružanju naših usluga."

Obje su te izjave uklonjene, što i nije veliko iznenađenje.

Za razliku od zabrinjavajuće nove politike privatnosti WhatsAppa, u Viberu ističu kako su oni uvijek prednjačili osobnim primjerom, implementirajući ključne značajke kako bi zajamčili sigurnost i zaštitu korisničkih podataka. Kao posebnu prednost ističu kako su prekinuli sve poslovne veze s Facebookom. 

Informacije o korisnicima ne dijele se niti će se ikada dijeliti s Facebookom. Telefonski brojevi i osobni podaci korisnika ne dijele se s bilo kojom trećom stranom, odlučni su u Viberu. 

Najnovije zabrinjavajuće ažuriranje politike privatnosti WhatsAppa pojam 'privatnost' svodi na nivo vica. Ažurirana verzija ne samo da pokazuje koliko WhatsApp ne mari za privatnost svojih korisnika, već predstavlja svojevrsni rekord u nepoštivanju korisnika i teško da će ovo biti posljednji takav slučaj s njihove strane. Neizmjerno sam ponosan na Viberovu politiku privatnosti, stoga pozivam sve žene i muškarce koji se vide kao nešto više od pukih podataka koje treba prodati najboljem ponuđaču da svoje chatove i pozive nastave na Viberu, izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti