Dostavni dron zapetljao se u električne vodove i zapalio, bez struje dvije tisuće ljudi

Iako smo još daleko od raširene dostave dronovima, na nekim tržištima poput dijelova Australije, Wing već neko vrijeme dostavlja hranu putem bespilotnih letjelica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2022. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač i dugogodišnji prvi čovjek Amazona Jeff Bezos još je prije 9 godina najavio kako će bespilotne letjelice donijeti revoluciju na tržište dostave. Predstavio je i uslugu Amazon Prime Air, a 2016. obavljena je prva dostava njihovih proizvoda zračnim putem. Tada su očekivanja od ovog tržišta bila jako velika, a iako se danas u nekim dijelovima svijeta proizvodi i hrana mogu naručiti zračnom/dronovskom dostavom, i dalje smo daleko od neke revolucije kakvu je zamišljao Bezos.

Slika nije dostupna Wing šire poslovanje: Uskoro će dronovi dostavljati i sladolede

Problem je višeslojan - tehničke, regulatorne i sigurnosne naravi. Dostavni dronovi postoje, no njihove su mogućnosti ograničene, nekakva konkretna regulativa za ovakav tip usluge još nije donesena na većini područja, a sigurnost bi, čini se, uvijek mogla biti najveći problem. Kakvi su izazovi s takvim načinima dostave najbolje nam pokazuje primjer iz Brisbanea u Australiji.

Na tom dijelu Alphabetova kompanija Wing već neko vrijeme vrlo uspješno dostavlja hrane putem bespilotnih letjelica te nisu zabilježeni neki veći problemi oko tih dronova (osim što su ih jednom napale ptice), odnosno barem se o njima nije pisalo. Sve do sada.

Naime, nedavno je jedan njihov dron prilikom dostave hrane sletio na električne vodove i zapalio se. Dron je nakon toga pao na tlo, a iako zbog toga nije došlo do nestanka struje, ona je ipak preventivno isključena dok stručne službe na terenu nisu provjerile je li sve u redu s vodovima te da ne postoji neka opasnost. Bez struje je na nešto manje od sat vremena ostalo oko 2 tisuće osoba.

Iz Winga su za medije potvrdili da je došlo do incidenta - kažu da je dron obavio “preventivno kontrolirano slijetanje” te sletio na električni vod te da je dva sata nakon toga došlo do nestanka struje. Incident se trenutačno istražuje, a iz Winga su se ispričali za neugodnosti koje su izazvali.

Slika nije dostupna Od narudžbe do dostave za manje od 3 minute: Googleov Wing najavio uzbudljive stvari za dostavu dronovima

Osim u Australiji, Wing dronovima dostavlja hranu i u SAD-u i Finskoj, a na području Brisbanea zračna je dostava dostupna za oko 100 tisuća korisnika koji su u posljednjih pola godine izvršili oko 200 tisuća dostava na tom području.

Izvor: ABC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti