Doviđenja programiranim kvarovima!: Usvojen zakon koji će promijeniti način na koji kupujemo i koristimo uređaje

Tvrdnje kao „bio“, „prirodno“, „reciklirano“, „manje emisija do 2023“ će se zabraniti ako nemaju strogo provjereno uporište.

Martina Čizmić | 17.01.2024. / 13:07

Popravak (Foto: Getty Images)

Jedan od glavnih problema s kojima se potrošači suočavaju su kvarovi na uređajima veoma brzo nakon što im istekne tvornička garancija. To će bi se u budućnosti trebalo promijeniti.

Naime, Europski je parlament usvojio zakon iz kojeg stoji hrvatska parlamentarka Biljana Borzan, a kojim se zabranjuju ugrađeni kvarovi, uvode oznake trajanja uređaja te povećavaju mogućnosti popravka.

 

Presretna sam! Ovo je kraj dugog i teškog procesa, borbe s industrijom, borbe s trgovcima te dugih rasprava s kolegama u Europskom parlamentu! Danas smo industriji rekli dosta! Danas smo stavili ljude ispred profita! Čak 94 posto građana vjeruje da su uređaji koje su kupovale naše mame i bake trajali dulje od ovih koje možemo kupiti danas. Istraživanja pokazuju kako se uređaji najviše kvare između druge i treće godine upotrebe, taman kada istekne obavezno zakonsko jamstvo. U Hrvatskoj se građanima najviše kvare mobiteli i tableti, slijede ih printeri, sušilice, perilice za rublje i laptopi. Kupovina takvog uređaja je veliki financijski udarac za naše građane!, rekla je nakon izglasavanja Borzan.

Popravak malih kućanskih aparata, ilustracija Europski parlament podržao predložena EU pravila prava na popravak

 

Podsjetila je kako je, u njenom istraživanju, preko 80 posto građana istaknulo kako na uređajima treba pisati koliko će trajati. Novim zakonom uvodi se nova oznaka koja će pokazivati koliko godina proizvođač jamči da će proizvod trajati.

 

Kada uđemo u trgovinu, logično je da ćemo odabrati onaj proizvod koji ima oznaku s većim brojem. To će također potaknuti proizvođače da nude kvalitetnije proizvode. Neće nam više prodavati mačka u vreći! Budući da čak 60 posto građana EU ne zna da imaju obvezno zakonsko jamstvo od minimalno dvije godine na svu robu bez obzira na proizvođača, podsjetnik će biti u svim trgovinama, objašnjava Borzan.

 

Borzan je istaknula i kao će se uvesti red u niz lažnih tvrdnji na tržištu, prije svega one o održivosti proizvoda.

 

Danas svatko može staviti bilo kakvu oznaku na svoj proizvod. U EU ih ima preko 1200, a jedva trećina ima neki oblik provjere. Tvrdnje kao „bio“, „prirodno“, „reciklirano“, „manje emisija do 2023“ će se zabraniti ako nemaju strogo provjereno uporište. Tvrdnje da neki proizvod ima pozitivan ili neutralan utjecaj na klimu bazirane na neutralizaciji ugljika će biti zabranjene uvijek, jer to znanstveno nije moguće, kaže Borzan.

Popravak malih kućanskih aparata, ilustracija Kupovina uređaja više neće biti ista: Stižu velike promjene koje će građanima olakšati život

 

Zakon je usvojen sa 593 glasa za, 21 protiv, 14 sudržanih. Sada počinje teći vrijeme koje je dano industriji da se prilagodi, a promjene će najkasnije biti usvojene do 2026. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti