Dragocjen pronalazak: Kod Nina otkrivene još dvije žive plemenite periske

U hrvatskom dijelu Jadrana do sada je potvrđeno 27 živih jedinki plemenite periske.

Hina | 06.06.2023. / 15:34

 Pokraj Kraljičine plaže u Ninu istraživački tim Hrvatskoga veterinarskog instituta (HVI) u nedjelju je pronašao dvije žive plemenite periske, objavio je u utorak Hrvatski veterinarski institut.

Dvije žive periske otkrivene su u blizini periske Ninjanke, pronađene prije godinu dana. Jedna periska visoka je 11, a druga 13 centimetara iznad sedimenta.

Živi primjerak plemenite periske Kod Kraljevske plaže u Ninu pronađena živa plemenita periska

S obzirom na to da je trećina njihove ukupne visine u sedimentu, pretpostavlja se da su periske stare između tri i četiri godine, što bi značilo njihovu spolnu zrelost. Periske su udaljene samo pet metara jedna od druge, a tako mala udaljenost između živih periski preduvjet je za njihovo uspješno razmnožavanje, navodi HVI.

U hrvatskom dijelu Jadrana do sada je potvrđeno 27 živih jedinki plemenite periske. Na srednjem ih je Jadranu evidentirano devet na relativno malom području, što taj dio podmorja izdvaja kao moguće utočište imunih jedinki plemenite periske, kaže voditelj istraživačkog tima Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na HVI-u.

To daje nadu da bi se periske u ljetnim mjesecima mogle razmnožavati i opstati.

Periska Ninjanka, nažalost, nije preživjela napad predatora, a pretpostavlja se da ju je napala hobotnica. Periska je bila zaštićena kavezom koji je uspješno štiti od mehaničkih oštećenja, ali kroz njegove se rešetke u potrazi za hranom hobotnica vješto provlači.

Svaka je živa jedinka plemenite periske dragocjena

U svibnju su diljem Jadrana javne ustanove, partneri na projektu „Očuvanje plemenite periske (Pinna Nobilis) u Jadranskom moru“, započele s postavljanjem kolektora za prihvat mlađi plemenite periske. Nizovi kolektora konopima su usidreni za dno i obilježeni plutačama s oznakama projekta i kontaktom nadležnih javnih ustanova.

Istraživački tim HVI-a postavio je ukupno 17 nizova s kolektorima na lokacijama otoka Lošinja, Cresa, Mljeta, Lastova, Visa, Hvara i Šćedra. Ronioci su intenzivno pretraživali podmorje nadajući se pronalasku novih živih jedinki.

Posebno izrađenim planktonskim mrežama u tijeku je prikupljanje planktona na svim lokacijama na kojima su postavljeni kolektori, a analizom u laboratorijima HVI-a detektirat će se prisustnost parazita Haplosporidiuma pinnae u planktonu.

Živi primjerak plemenite periske VIDEO U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska, otkrili je ronioci na Cresu

Masovni pomor periski u Sredozemlju, koji je krenuo prije sedam godina iz Španjolske, prouzročio je upravo parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikrobakterijama.

Svaka je pronađena živa jedinka plemenite periske dragocjena, zato stručnjaci u sklopu ekoloških akcija educiraju ronioce kako pretraživati podmorje te prijavljivati pronalaske živih plemenitih periske putem platforme „Jeste li ih vidjeli?“ Ministarstva zaštite okoliša i održivog razvoja.

U pretraživanje podmorja uključeni su članovi mnogobrojnih ronilačkih centara, ali i samostalni rekreativni ronioci.

Projekt očuvanja plemenite periske koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti