Drastičan pad: Musk otkrio kolika je trenutna vrijednost platforme X

Usred digitalnog vrtloga, vrijednost platforme X Elona Muska (bivšeg Twittera) značajno je pala i sad vrijedi tek 19 milijardi dolara, što je nevjerojatan odmak od 44 milijarde dolara prije samo godinu dana.

Branimir Vorša | 31.10.2023. / 09:22

Elon Musk (Foto: Afp)

U iznenađujućem preokretu, Elon Musk sada procjenjuje vrijednost platforme X na "samo" 19 milijardi dolara, što je značajan pad u odnosu na 44 milijarde dolara koliko ju je platio prije godinu dana.

Interni dokumenti do kojih je došao portal The Verge otkrivaju da su zaposlenici platforme X dobili udio u kompaniji za koju je procjenjeno da vrijedi 19 milijardi dolara, odnosno 45 dolara po dionici. To pokazuje pad od 55 posto u odnosu na Muskovu izvornu kupoprodajnu cijenu. Taj pad se pripisuje utvrđivanju "fer tržišne vrijednosti po dionici" od strane Upravnog odbora u skladu s poreznim pravilima. Vrijedi napomenuti da Musk djeluje kao šef platforme X, a još uvijek treba definirati tko će sačinjavati dotični odbor. 

Elon Musk Elon Musk priprema “moćan” proizvod za platformu X: Ljudima više neće trebati bankovni računi

Muskov je plan od samog početka bio uvesti strukturu kompenzacija platforme X sličnu onoj SpaceX-a, dopuštajući zaposlenicima da unovče dio svojih dionica prodajom vanjskim investitorima. Platforma X je zaposlenicima dodijelila ograničene dioničke jedinice (RSU), zarađene tijekom četiri godine i oporezive kao prihod u slučaju prodaje dionica tvrtke putem IPO-a ili direktne prodaje tvrtke. Fidelity, jedan od Muskovih ključnih investitora, procjenjuje vrijednost platforme X na 65 posto manju vrijednost od njezine nabavne cijene.

Muskova procjena vrijednosti platforme X za mnoge je "velikodušna" pa je pitanje koja je zapravo njezina prava vrijednost.

Podsjetimo, mnoge tvrtke izbjegavaju X kao platformu za oglašavanje, jer se boje negativnog okruženja za svoje brendove. Musk pak pokušava popuniti tu prazninu prihodima od pretplata.

Elon Musk i platforma X Novi podaci otkrili da bi platforma X mogla biti u puno većim problemima nego što se mislilo

Osim toga, za preuzimanje platforme X Musk je uzeo zajmove od oko 13 milijardi dolara koji sada opterećuju platformu X i koji skupljaju kamate od oko 1,2 milijarde dolara godišnje.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti