Dvojica Nijemaca pokazala kako je moguće spojiti umjetnički pristup i modernu tehnologiju u zanimljivu i neobičnu videoigru

Dvojica entuzijasta odlučila su napraviti videoigru iako o tome nisu ništa znala. Mnogo vremena, novca, truda i neprospavanih noći kasnije, napravili su videoigru koja je potpuno drugačija od drugih.

Martina Čizmić | 14.11.2019. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iz godine u godinu Zagrebački filmski festival u sklopu svog programa Industrija, dovodi sve zanimljivije goste koji ne govore nužno o filmovima i filmskoj industriji, već i o videoigrama i industriji videoigara. Ove je godine održan "masterclass" s temom Interaktivna empatija, a glavnu su ulogu imala dvojica Nijemaca koja su u svijet videoigara zapravo ušla neplanirano. 

Hans Böhme i Florian Köhne svoje su karijere zapravo započeli u televizijskoj produkciji jednog talk showa, a ideja za stvaranje videoigre nastala je spontano. No, iako su željeli napraviti videoigru, znali su da ona mora biti drugačija od videoigara koje su se mogle naći na tržištu.

Odlučili su se za veoma popularan žanr u Njemačkoj "point and click avanturu", koja je inspiraciju vukla iz videoigara poput "Escape from Monkey Island". Trüberbrook je zapravo znanstveno-fantastična avantura koja je publiku (a i stručnu javnost) osvojila svojim jedinstvenim vizualnim stilom i neobičnom pričom.

Željeli smo napraviti priču koja se odigrava u svijetu koji je istovremeno poznat, ali i jedinstven. Tako je odabir pao na malo fiktivno njemačko selo koje je dovoljno poznato i istovremeno egzotično. Tijekom izrade igre posjetili smo male ruralne gradove diljem Njemačke, a Trüberbrook je na kraju postao mješavina svih tih mjesta, objasnili su na samom početku svog predavanja.

Trüberbrook je igra smještena u vrijeme hladnog rata 60-ih godina i prati mladog američkog studenta koji osvoji putovanje u zabačeno selo u Njemačkoj. U igri se miješaju različiti žanrovi - od paralelnih svemira i putovanja kroz vrijeme do ludih znanstvenika, tajnih agenata, duhova, umjetne inteligencije i mnoštva čudnih likova. Autori su u tom zanimljivom miksu željeli stvoriti igru koja je zabavna, ali i privlačna svima - bez obzira na to tko ju igra.

Kako su tijekom "masterclassa" u Zagrebu pojasnili, sve scene i scenografiju izradili su u fizičkom obliku, poput malih diorama, što je bilo i fizički i financijski i vremenski zahtjevno. Izradi scena pristupili su tipično filmski - prvo je nastala skica na papiru, a potom je izgrađena diorama. Na osmišljavanju scena, koje su izuzetno detaljno izrađene, radili su scenografi i dizajneri scene iz studija btf. Makete su potom snimljene u različitim uvjetima (svjetlost, sjena, zima, jesen, kiša) te digitalizirane i uklopljene u samu igru.

Snimili bismo između 100 i 300 fotografija seta iz svih pozicija kako bismo mogli stvoriti digitalni 3D model. Ti gotovi 3D odili potom su uklopljeni u cjelinu zajedno s likovima i dodatnim predmetima, pojasnili su autori.

Iako je izrada scena, a i same videoigre bila veoma zahtjevna, većinu su odradili zaposlenici bft studija u svoje slobodno vrijeme. To se pokazalo kao dobra i loša stvar. S jedne strane, mogli su se posvetiti detaljima i napraviti igru koja (barem se tako činilo) ima veću umjetničku nego komercijalnu vrijednost. No, s druge strane, troškovi izrade same videoigre bili su izuzetno visoki.

Zanimljivo, iako su se odlučili na izradu scena na klasičan, filmski način, za izradu likova, koji su interaktivni, odabrali su klasično oblikovanje pomoću računala.

Tijekom cijelog procesa izrade, kako su troškovi rasli, tako su financiranje morali tražiti na različitim stranama. Dio novca dao je btf studo, dio su dobili kroz regionalne i državne potpore, a dio kroz crowdfunding kampanju na Kickstarteru.

Upravo ih je uspjeh crowdfunding kampanje iznenadio. Na početku su tražili 80 tisuća eura kojima bi završili videoigru, no na kraju su prikupili više od 200 tisuća eura.

Danas je videoigra dostupna na gotovo svim platformama i igra se u cijelom svijetu, ali ponajviše u Njemačkoj. Iako nije poput nekih drugih puno popularnijih videoigara, Trüberbrook je pronašla svoje igrače i pokazala da na tržištu ima mjesta i za drugačije videoigre.

A što planiraju za budućnost? I Hans i Florian žele ostati u industriji videoigara i napraviti novu videoigru. Uz iskustvo koje su stekli na izradi Trüberbrooka, odlučni su u tome da nova igra bude potpuno drugačija. Što točno spremaju, još nisu spremni otkriti. Ali sigurno takvo nešto još niste vidjeli.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti