Dvorjančanský: Za bolji razvoj telekom tržišta i digitalizaciju smanjiti regulatorne prepreke

Deregulacija tržišta mogla bi se negativno odraziti na ujednačen digitalni razvoj Hrvatske i na jednaku dostupnost optičkih mreža u urbanim i u ruralnim područjima.

Hina | 11.09.2023. / 08:15

A1 Hrvatska (Foto: Zimo)

 Za A1 Hrvatsku 2023. godina biti rekordna godina zbog najvećih investicija u povijesti tvrtke od 220 milijuna eura te pozitivnog poslovanja i digitalizacije, koja bi se, kao i hrvatsko telekom tržište mogla brže razvijati uz smanjenu regulaciju, ocjenjuje predsjednik uprave A1 Jiří Dvorjančansky.

Samo u prvoj polovici ove godine uložili smo 152 milijuna eura ili 280 posto više nego u istom razdoblju, što je donijelo rast prihoda i tržišnog udjela, posebno u segmentu ICT usluga i veće potrošnje mobilnih podataka, kaže Dvorjančanský u razgovoru za Hinu.

Za polugodišnje financijske pokazatelje kaže da su stabilni te potvrđuju poziciju "snažnog drugog igrača” i jednog od većih investitora, uz stalno smanjenje zaostatka za tržišnim liderom.

Napominjući da se ovogodišnja ulaganja odnose i na mobilnu i na fiksnu/optičku mrežu, Dvorjančanský iznosi da je trenutno A1 gigabitni fiksni priključak dostupan za 711 tisuća kućanstava, za što kaže i da je više od svih drugih operatora.

Do kraja godine to planiraju povećati na 800 tisuća, čime su, dodaje, na "dobrom putu” da 2025. premaše milijun hrvatskih kućanstava ili dvije trećine s gigabitnim internetom, dok će ostatak biti pokriven mobilnom 5G mrežom.

Navodi i da osim u tradicionalnim telekomunikacijskim uslugama povezivosti, A1 ove godine u odnosnu na prošlu raste i u segmentima ICT usluga, za gotovo 60 posto.

Neophodna potpora HAKOM-a i smanjenje regulatornih prepreka

Ipak, osim njihovih aktivnosti, inovacija i ulaganja, Dvorjančanský smatra da je za zdravo i konkurentno telekom tržište u Hrvatskoj neophodna i potpora regulatora HAKOM-a u vidu adekvatnih rješenja za zaštitu tržišnog natjecanja i investicija, pogotovo u kontekstu zbrinjavanja posljedica preuranjene deregulacije o čemu je nedavno odluku donio HAKOM.

O regulatornim odlukama HAKOM-a, posebice o deregulaciji tržišta optike na temelju analize hrvatskog telekom tržišta, predsjednik uprave A1 kaže da zapravo omogućavaju daljnje jačanje dominantne pozicije HT-a na fiksnom tržištu, a time i demotivira ostale operatore na investiranje.

Jiří Dvorjančanský, Ivana Marković i Monika Majstorović Iz A1 Hrvatska najavili najveće investicije u infrastrukturu otkako posluju u Hrvatskoj

To će se, po njemu, negativno odraziti i na ujednačen digitalni razvoj Hrvatske i na jednaku dostupnost optičkih mreža u urbanim i u ruralnim područjima

Zahvaljujući odluci HAKOM-a o deregulaciji, HT će istisnuti s tržišta manje operatore. Naime, imaju li vlastitu mrežu, ubuduće neće moći konkurirati HT-ovim cijenama ili pak ovise o HT-ovoj infrastrukturi. Takav scenarij već smo vidjeli u prošlosti pa je i zato odluka HAKOM-a o tome preuranjena za domaće tržište i imat će dalekosežne posljedice na održivost i konkurentnost, pogotovo malih lokalnih operatora u odnosu na HT, a to sigurno neće pridonijeti većem izboru za korisnike, niti boljim uslugama i cijenama, upozorava Dvorjančanský.

Stoga smatra nužnim da HAKOM regulatornim mjerama osigura tržišno natjecanje u dijelu određivanja cijena i kvalitete veleprodajnih usluga HT-a s ciljem sprječavanja tržišne diskriminacije.

Svaka mjere Vlade i lokalnih vlasti za smanjenje administrativnih i poreznih opterećenja dobrodošla

Na pitanje koliko na razvoj i investicije A1 utječu razne administrativne odluke na državnoj i lokalnoj razini, pri gradnji mreža, postavljanju baznih stanica i jesu li to ujedno i prepreke za bolju i bržu digitalizaciju u zemlji, odgovara da im nameti i administrativne prepreke ne idu 'na ruku' nego naprotiv.

Moglo se puno više i brže napraviti u smjeru modernizacije i pokrivanja da smo naišli na malo više razumijevanja. Telekomunikacijska infrastruktura svakako je od kritične nacionalne važnosti te bi njezinu izgradnju trebalo maksimalno pojednostaviti, naravno poštujući sve zakonske okvire, poručuje Dvorjančanský.

Probleme vidi i u tome što pojedine jedinice lokalne samouprave postavljaju ograničenja za daljnju izgradnju te infrastrukture, na što se žale i stanovnici tih područja, pa i turisti ljeti u turističkim središtima, jer su, kako kaže, zakinuti za jednake uvjete i prilike za razvoj poslovanja, edukaciju i zabavu.

Stoga Dvorjančanský i od HAKOM-a, ali i resornog ministarstva očekuje punu podršku u rušenju administrativnih barijera za bržu izgradnju mobilne i fiksne infrastrukture, kao i potporu u realizaciji projekata gradnje u ruralnim područjima uz pomoć EU sredstava.

O tome koliko država/vlada pridonosi poslovanju svojim mjerama pomoći i drugima, te koristi li im to, predsjednik uprave A1 Hrvatska odgovara da svakako pozdravlja svaku mjeru hrvatske Vlade za smanjenje bilo kakvog administrativnog ili poreznog opterećenja poslovanja jer o tome ovisi i koliko će se više investirati u najmoderniju tehnologiju i ubrzati digitalizacija.

U A1 pozdravljaju i sve poteze koji doprinose boljem položaju i financijskom osnaživanju zaposlenih, kojima i dalje oko 40 posto zarađenih primanja odlazi na različita davanja.

Unatoč svim izazovima, preprekama te porastu cijena i svih troškova Dvorjačanksky hrvatsko telekomunikacijsko tržište ocjenjuje i dalje jako dinamičnim i konkurentnim s atraktivnim ponudama svih operatora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti