Edward Snowden i sustav kojim je komunicirao

Do sada je bilo poznato da je Edward Snowden komunicirao s novinarom Glennom Greenwaldom putem PGP enkripcije za email (Pretty Good Privacy).

Zimo Zimo Ivan Novak | 14.04.2014. / 19:47

Edward Snowden i sustav kojim je komunicirao

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Do sada je bilo poznato da je Edward Snowden komunicirao s novinarom Glennom Greenwaldom putem PGP enkripcije za email (Pretty Good Privacy). Nedavno se saznalo da ne samo da je korišten ovaj alat već cijeli operativni sustav Tails čiji je kreator, prigodno, anoniman.

Tails – The Amnesic Incognito Live System

Tails je sustav baziran na Linuxu, a optimiziran je za anonimnost. Sadrži i aplikacije Open Office, GIMP i Audacity koji ne daju potpuno zaštićeni identitet, a najbitniji alati su Tor, KeePassX i Off-The-Record koji daju enkripciju za komunikacijski kanal, sistem za lozinke i enkripciju za dopisivanje. Sustav funkcionira tako da uz navedene alate korisnikov promet na internetu prolazi kroz mrežu računala koje su ustupili volonteri diljem svijeta. Podaci se ne pohranjuju lokalno zbog čega virtualno okruženje postaje imuno na zlonamjerne programe.

Razvijen od U.S. pomorskog laboratorija

Sam Snowden je objavio dokumente u kojima se navodi da je Tails dobar za privatnost, a loš za NSA. Očito je Amerika sama sebi skočila u usta pokušavajući putem Googlea, Facebooka i Yahooa kontrolirati privatnost, a ujedno razvila aplikaciju ( Tor ) koja radi suprotno. Omogućili su zviždačima, dilerima droge, aktivistima, žrtvama uhođenja i ljudima koji vole svoju privatnost zaštitu od bilo kakvog pokušaja koristi za špijunažu i istraživanje.

Kombinacija anonimnosti

Bitno je dodati da postoji i tražilica koja nudi ovakvu zaštitu privatnosti. Razlika od ostalih tražilica bazirana je dobivanju informacija iz najboljeg izvora, jednakih rezultata za traženi pojam te naglasak na zaštitu privatnosti. DuckDuckGo nema tragače i izbjegava filter pretrage koji ostalim tražilicama omogućava personalizirane rezultate pretrage. Ako se razvije aplikacija DDGo i Tails dobili bismo paket kojime bi internetska aktivnost postala doslovno anonimna.

Instalacija Tails-a je jednostavna, bazirana je na boot-u, automatski se pokreće i Tor, uđite i vi u Snowdenov svijet.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti