EK se pohvalila: Više od 100 tvrtki potpisalo Pakt EU-a o umjetnoj inteligenciji

Osim temeljnih obveza, više od polovine potpisnika obvezalo se i na dodatne obveze.

Martina Čizmić | 25.09.2024. / 15:40

Umjetna inteligencija u EU, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Više od stotinu poduzeća potpisalo je obveze iz Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji za poticanje pouzdanog i sigurnog razvoja umjetne inteligencije, priopćili su iz Europske komisije. 

 

 

Među potpisnicima su dobro poznate multinacionalne korporacije i europska mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) iz različitih sektora, uključujući informacijske tehnologije, telekomunikacije, zdravstvo, bankarstvo, automobilsku industriju i aeronautiku. Kako se ističe u priopćenju, paktom se podupiru dobrovoljne obveze industrije da počne primjenjivati načela Akta o umjetnoj inteligenciji prije početka njegove primjene te se jača suradnja između Ureda EU-a za umjetnu inteligenciju i svih relevantnih dionika, uključujući industriju, civilno društvo i akademsku zajednicu.

Papa Franjo Papa upozorio: Tehnološki razvoj riskira izoliranje pojedinaca

 

Među ostalim, potpisnici su se obvezali da će: 

· izraditi strategiju upravljanja umjetnom inteligencijom kako bi se potaknulo uvođenje umjetne inteligencije u organizaciju i radilo na budućoj usklađenosti s Aktom o umjetnoj inteligenciji.

· mapirati visokorizične sustave umjetne inteligencije

· promicanje pismenosti i osviještenosti zaposlenih u području umjetne inteligencije, osiguravati etički i odgovorni razvoj umjetne inteligencije.

 

Osim tih temeljnih obveza, više od polovine potpisnika obvezalo se na dodatne obveze, uključujući osiguravanje ljudskog nadzora, ublažavanje rizika i transparentno označivanje određenih vrsta sadržaja stvorenih umjetnom inteligencijom, kao što su uvjerljivi krivotvoreni sadržaji.

Biometrijsko skeniranje, ilustracija Nizozemski regulator kaznio američku tvrtku zbog baze biometrijskih podataka

Iz Komisije ističu kako se tvrtke još uvijek mogu pridružiti Paktu o umjetnoj inteligenciji i obvezati se u svakom trenutku dok se Akt o umjetnoj inteligenciji ne počne u potpunosti primjenjivati.

Podsjetimo, uoči primjene Akta o umjetnoj inteligenciji, Komisija je pokrenula inicijativu tvornice umjetne inteligencije 10. rujna 2024. koja će osigurati startupovima i industriji jedinstvenu kontaktnu točku za inovacije i razvoj umjetne inteligencije, uključujući podatke, talente i računalnu snagu. Tvornice umjetne inteligencije potaknut će i razvoj i validaciju industrijskih i znanstvenih primjena umjetne inteligencije u ključnim europskim sektorima kao što su zdravstvo, energetika, automobilska i prometna industrija, obrana i zrakoplovno-svemirska industrija, robotika i proizvodnja, čista i poljoprivredna tehnologija.

 

Zajedno s mjerama potpore poduzetničkom kapitalu i vlasničkim kapitalom, uvođenjem zajedničkih europskih podatkovnih prostora, inicijativomGenAI4EUi velikim izazovom u području umjetne inteligencije kojim se startupovima pruža financijska potpora i pristup superračunalima EU-a, Komisija će osnovati i Europsko istraživačko vijeće za umjetnu inteligenciju kako bi se iskoristio potencijal podataka te strategiju za primjenu umjetne inteligencije za poticanje novih industrijskih primjena umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija, ilustracija SAD, Britanija i EU potpisuju sporazum o umjetnoj inteligenciji

 

Podsjetimo i kako je Akt o umjetnoj inteligenciji stupio na snagu 1. kolovoza 2024. Neke odredbe Akta o umjetnoj inteligenciji već su u potpunosti primjenjive, dok će se Akt o umjetnoj inteligenciji u potpunosti početi primjenjivati dvije godine nakon njegova stupanja na snagu, uz neke iznimke: zabrane će stupiti na snagu nakon šest mjeseci, pravila upravljanja i obveze za UI modele opće namjene počet će se primjenjivati nakon 12 mjeseci, a pravila za UI sustave ugrađene u regulirane proizvode počet će se primjenjivati nakon 36 mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti