Eksplozija podatkovnog prometa: Do 2028. u Europi bi se mogao utrostručiti

Sve veći zahtjevi korisnika potaknut će operatere na dodatna ulaganja u stvaranje još propusnijih i bržih mreža.

Martina Čizmić | 24.11.2023. / 09:03

Pametni telefon (Foto: Getty Images)

Sve veći broj pametnih telefona, milijuni aplikacija i servisa te tehnologija koja omogućuje prijenos velikih količina podataka putem mobilne mreže, utječe na eksplozivan rast podatkovnog prometa u Europi. 

Prema predviđanju GSMA, međunarodnog udruženja mobilnih operatera, u sljedećih pet godina, mobilni podatkovni promet u Europi trebao bi se utrostručiti. Kako ističu u svom izvještaju, očekuje se da će do povećanja doći zbog sve većeg usvajanja 5G tehnologije u zemljama srednje i istočne Europe. 

Mobitel - 2 EK okreće leđa kineskim dobavljačima 5G opreme, a ima i plan kako prisiliti zemlje članice da učine isto

Osim toga, iz GSMA ističu kako bi korisnici koji već sad koriste 5G tehnologiju, mogli biti zainteresirani za dodatne brzine i propusnost, koje bi, navodi se, bili spremni i dodatno platiti. Kao glavni razlog za to navode sve popularnije platforme i aplikacije za prikazivanje video sadržaja, igranje u oblaku, ali i sve veću popularnost XR aplikacija. 

Sve veći zahtjevi korisnika potaknut će operatere na dodatna ulaganja u stvaranje još propusnijih i bržih mreža, što bi, smatraju u GSMA, moglo dovesti do ulaganja u visini od 198 milijardi eura do 2030. godine.

Postoji potreba za preispitivanjem dizajna telekomunikacija mrežama kako bi se zadovoljila povezanost koja se razvija zahtjeva i omogućiti brzo širenje tehnologije vođene podacima (AI i web 3.0). Također kao ulaganja u razvoj infrastrukture, ova mreža transformacija podrazumijeva softverizaciju i virtualizacija mrežnih funkcija, kao i cloud-native i raščlanjene mrežne arhitekture. Za upravljanje rastućom složenošću operateri trebaju uložiti velika sredstva u automatizaciju mreže, uključujući korištenje umjetne inteligencije i strojnog učenja, kao i softverske vještine. Oni omogućuju prilagođeno povezivanje rješenja koja treba pružiti, kao i dodatne usluge i funkcionalnosti (kao što je edge cloud), stoji u izvještaju. 

Slika nije dostupna Velika analiza pokazala: Ulaganje u 5G mrežu u Hrvatskoj će donijeti više od 10 milijardi kuna gospodarstvu

Ističe da je kontinuirani rast “ublažen zabrinutošću oko utjecaja politika koje koče ulaganja u mrežne tehnologije sljedeće generacije u Europi, prijeteći globalnom digitalnom vodstvu bloka kao i njegovim ambicioznim ciljevima digitalnog desetljeća ”.

Želi li Europa biti jedan od predvodnika u implementaciji 5G tehnologije, ali i pripremiti teren za nove i nadolazeće tehnologije, u GSMA ističu, kako bi, međuostalim trebalo i poraditi na europskom regulatornom okviru. 

Potreban je jednostavniji europski regulatorni okvir, koji bi uključivao uklanjanje regulatornih ograničenja, kad je to moguće, te potpuno usklađenu provedbu. Uvođenje daljnjih najboljih praksi diljem EU-a u područjima kao što su regulacija telekomunikacija, zaštita potrošača,
oporezivanje i druga područja, učinilo bi ulaganje u tržište telekomunikacija još privlačnijim
, stoji u zaključku izvještaja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti