Ekstremni vremenski uvjeti nisu zaobišli ni Antarktiku: "Svaka obalna zemlja vidjet će učinke toga"

Najjužniji kontinent na planetu nije izoliran od ekstremnih vremenskih uvjeta povezanih s klimatskim promjenama, uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Antarktički morski led već je na ekstremno niskoj razini, upozoravaju znanstvenici koji se bave proučavanjem ledenjaka.

DNEVNIK.hr | 09.08.2023. / 17:18

Galerija

Čak i na Antarktici - jednom od najudaljenijih i najosamljenihih mjesta na Zemlji, znanstvenici bilježe temperaturne rekorde i sve više neobičnih vremenskih događaja.

Mnogi dijelovi Južnog oceana, koji obično doživljavaju stvaranje morskog leda, sada uopće ne rastu. I zapravo, općenito, sada ne raste više mnogo, gotovo ništa. A gubitak morskog leda je toliki, nekih godina veći, nekih godina manji, ali od 2017. čini se da raste sve manje i manje zimi, što je zabrinjavajuće, rekao je Martin Siegert, profesor geoznanosti sa Sveučilište Exter u Velikoj Britaniji.

iPhone 8 Koji iPhone koristite? Apple najavio kraj za ove modele svojih telefona

Promjene koje se događaju na Antarktici velike su i gotovo nepovratne.

Znamo da će s globalnim zagrijavanjem i klimatskim promjenama učestalost ovih ekstremnih događaja na mnogim područjima, u Africi ili Europi, vjerojatno rasti kako idemo naprijed. Slično tome, postoji i rizik s Antarktikom da će se ekstremni događaji povećati brojem, kao i veličinom, poručila je Anna Hogg, profesorica promatranja Zemlje sa Sveučilišta u Leedsu.

Zagrijavanje Antarktike, gubitak morskog leda i porast razine mora uzrokovat će globalne posljedice, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Ena Dumenčić.

Svaka obalna zemlja vidjet će učinke toga i zato antarktička promjena postaje globalni fenomen, više nije izolirana i zaštićena. Povezana je s ostatkom planeta i ponaša se kao i drugi dijelovi svijeta, objasnio je Siegert.

Klimatske promjene koje se događaju posljednjih godina sve više zabrinjavaju znanstvenike.

Iznenađujuće je, čak i za mene kao glaciologinju, iako sam upoznata s detaljima onoga što se događa i koliko se naše polarne regije brzo mijenjaju, istaknula je Hogg.

Umjetna inteligencija, ilustracija Sigurnosni stručnjaci upozoravaju: Nemojte vjerovati svemu što vam chatbotovi s umjetnom inteligencijom napišu

Zato upozoravaju - emisije stakleničkih plinova moraju se nastaviti smanjivati. Istodobno, moraju se uvoditi mjere prilagodbe za porast razine mora i ekstremne vremenske prilike diljem svijeta.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti