Koji iPhone koristite? Apple najavio kraj za ove modele svojih telefona

Nova verzija iOS-a uskoro će biti dostupna korisnicima iPhonea, no svima te će tri starija modela Appleovih telefona biti uskraćena za iOS 17.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2023. / 16:33

iPhone 8 (Foto: Afp)

Apple je na konferenciji početkom lipnja najavio novu verziju svog operativnog sustava za mobilne uređaje koja donosi brojne novitete i korisnicima njihovih uređaja trebala bi biti dostupna vjerojatno od rujna. U ovoj verziji iOS-a Apple je stavio naglasak na sigurnost te su predstavljena poboljšanja privatnog surfanja Safarijem i nove opcije zaštite djece, predstavljeno je automatizirano slanje poruka prijateljima i obitelji s kojima ih se obavještava da je vlasnik iPhonea koji je krenuo na putovanje sigurno stigao na svoje odredište itd.

Apple Oglasi za posao u Appleu otkrivaju planove: Rade na projektima koji bi mogli revolucionirati njihove proizvode

No iOS 17 na svoje telefone ipak neće moći instalirati svi korisnici Appleovih telefona, već je ta verzija iOS-a namijenjena samo za uređaje predstavljene u posljednjih pet godina. Vlasnici starijih uređaja, uključujući i modele iPhone 8, 8 Plus te iPhone X, neće moći instalirati novu verziju, već će morati ostati na aktualnom iOS-u 16.

Spomenuta tri modela Apple je predstavio još 2017., a nemogućnost instalacije novog mobilnog operativnog sustava znači kako ti uređaji više neće imati nove opcije i sve mogućnosti koje dolaze s iOS-om 17. No ako vam ti noviteti ne znače puno, ali vam je važna sigurnost, nema razloga da odmah promijenite svoj iPhone 8/8 Plus, odnosno X. Apple će i dalje nastaviti sa sigurnosnim nadogradnjama za sve svoje telefone koji rade na verzijama iOS 12 i novijima još najmanje dvije godine. Početkom ove godine kompanija je tako izdala sigurnosnu nadogradnju za iOS 12, verziju operativnog sustava koja pokreće telefone poput iPhonea 5S koji je predstavljen još prije deset godina. Dakle, što se sigurnosti tiče, vlasnici iPhonea iz 2017. imaju još koju godinu prije nego što budu morali zamijeniti svoje telefone.

Ipak, za očekivati je kako će se dobar dio vlasnika tih telefona ipak odlučiti za zamjenu svojih telefona. Jedan od razloga jest što će i cijena tih polovnih modela, zbog navedenog razloga nekompatibilnosti s novim operativnim sustavom, značajno pasti. Također, starije generacije telefona neće moći izvući maksimum iz postojećih aplikacija te, ovisno o modelu, korisnicima neće biti dostupne sve opcije.

Carina Carinici su primijetili čovjeka “neobičnog držanja tijela”, a šokirali su se kada su vidjeli o čemu se radi

Ono što je svakako pohvalno jest što se i danas na Appleovim uređajima iz 2017. može pokretati posljednja verzija mobilnog operativnog sustava (i dalje aktualna verzija iOS-a dostupna je na modelima 8/8 Plus i X, dok iOS 17 stiže za više od mjesec dana), kao što je pohvalno da će Apple i nakon toga omogućiti sigurnosne nadogradnje na tim uređajima kako bi zaštitio korisnike.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti