Nova generacija iPhonea donosi velike promjene, ali i veće cijene

Predstavljanje novih modela iPhonea očekuje se krajem prve polovice rujna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.07.2023. / 11:51

iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro (Foto: Afp)

Mark Gurman jedan je od najboljih poznavatelja situacije u Appleu i planova američke kompanije te su se više puta glasine koje je objavio pokazale istinitima. Upravo zato svi ljubitelji Applea s nestrpljenjem iščekuju nove Gurmanove informacije te će, kako se približava predstavljanje nove generacije iPhonea, interes za njima biti sve veći.

iPhone 14 Pro Max Namjeravate kupiti novi iPhone? Mogli biste biti razočarani

Podsjetimo, Apple obično krajem prve polovice rujna predstavlja nove modele svojih telefona te isto možemo očekivati i ove godine, što znači da ćemo za otprilike mjesec i pol saznati što su to Tim Cook i ekipa pripremili za novu generaciju iPhonea. Puno toga o modelima iz nadolazeće serije iPhone 15 već znamo, a više o njima, odnosno više o seriji iPhone 15 krajem prošlog tjedna objavio je Gurman.

On je potvrdio i ono o čemu se nedavno govorilo i što svakako nije iznenađenje. Nova generacija iPhonea, barem modela iz serije Pro, bit će - skuplja.

Korisnici ovih uređaja mogu očekivati izdržljivije kućište te bi nehrđajući čelik trebao zamijeniti titan, što znači da će kućište biti jače, ali i lakše. Oko ekrana sada bi trebali biti još tanji okviri - zahvaljujući primjeni nove tehnologije (zbog koje se govorilo kako bi se novi telefoni mogli kasniti) okvir oko ekrana trebao bi se smanjiti sa sadašnjih 2,2 mm na 1,5 mm. To, naravno, nije jedini veliki novitet.

Zbog pritiska regulatora Europske unije Apple će tako na svim novim telefonima Lightning priključak zamijeniti s USB-C priključkom, a još jedan novitet koji bi trebao biti svojstven samo modelima iz serije Pro jest promjena oko tipke za stišavanje telefona kojoj bi se mogle dodati neke druge opcije, ovisno o korisničkim željama i potrebama. Također, telefoni će dobiti i nove, naprednije procesore koji će ubrzati njihov rad i omogućiti još bolju grafiku.

Što se povećanja cijena tiče, Gurman spominje da će novi modeli iPhonea Pro biti skuplji izvan tržišta SAD-a, a ne isključuje mogućnost da i korisnicima u SAD-u poskupe Appleovi telefoni. Prema nekim ranijim informacijama, početna cijena modela iPhone 15 Pro Max mogla bi porasti čak za 200 dolara.

Slika nije dostupna Appleova AI mogla bi značajno poboljšati iPhone, evo i kako

Promjene očekuju i obične modele - iPhone 15 i 15 Plus koji bi trebali dobiti opciju Dynamic Island, ali i višu frekvenciju osvježavanja ekrana, od 120 Hz. Hoće li Apple povećati cijenu i ovih modela ili će poskupljenja biti rezervirana samo za skuplje modele, saznat ćemo uskoro.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti