Električna verzija nadolazećeg BMW-a M5 imat će više od 1000 KS

Nadolazeća generacija sportske verzije BMW-ove petice trebala bi biti dostupna i u verziji s električnim motorom snage čak 1006 KS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.06.2020. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi poznavatelji autoindustrije dobro znaju što znači "M" verzija BMW-ovih automobila - snagu, brzinu i prilagođenost sportskom uživanju u vožnji. Njemačka kompanija trenutačno radi na novoj verziji BMW-a 5 koju na tržištu očekujemo u drugoj polovici 2023., a godinu dana poslije u prodaji bi se trebala pojaviti i njegova nabrijana verzija, BMW M5. No za sljedeću generaciju petice bit će specifično to da bi njezina M verzija, pored klasičnog benzinca, mogla imati i jedan potpuno električni model.

Slika nije dostupna Ovo nije običan BMW, ovo je hotelska soba na kotačima

Već neko vrijeme govori se o tome kako BMW ne namjerava električne motore ugrađivati samo u automobile "i" serije, već da razmišljaju i o elektrifikaciji svojih poznatih klasičnih vozila. Informacije o električnoj "M" petici idu u tom smjeru, a osim samo s električnim motorima, neki BWM-ovi automobili bit će dostupni i kao hibridi.

Trenutačne glasine o električnoj M petici govore o modelu koji bi trebao imati tri motora snage 250 kW - jedan sprijeda, a dva na stražnjim kotačima, odnosno ukupno čak 1006 KS. Što se baterije tiče, ona bi, naravno, imala podršku za brzo punjenje, a prema standardu WLTP s jednim punjenjem automobil bi mogao prijeći skoro 700 km.

Električni mini BMW predstavio Mini Electric, verziju legendarnog automobila s električnim motorom

Iako će motori s unutarnjim izgaranjem još godinama dominirati tržištem automobila, budućnost velikim dijelom pripada električnim vozilima. Na krilima sve povoljnijih cijena, snažnijih i izdržljivijih baterija, kao i sve razvijenije infrastrukture, automobili s električnim motorima bit će sve zanimljiviji i s vremenom će mnogima novi automobil koji kupe imati električni motor. Što se tiče modela BMW M5, bit će zanimljivo vidjeti koliko će se razlikovati cijena električnog modela od onog s benzinskim motorom, no sigurno je kako će oba modela biti preskupa za većinu ljubitelja brzine.

Izvor: Electrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti