Elektronska tetovaža koja znoj pretvara u energiju za pokretanje nosivih uređaja

Istraživači su pronašli novi način kako znoj pretvoriti u energiju za punjenje nosivih uređaja.

Monika Nožić Monika Nožinić | 19.09.2017. / 16:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Što ako bi znoj koji čovjek prirodno proizvodi pametne nosive uređaje poput pametnih satova konstatno održavao punima?

Tim inženjera sa sjedištem na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu razvio je gorive ćelije koje mogu izdvojiti energiju od znoja i na taj način napajati elektroničke uređaje.

Stanice za koje istraživači tvrde da proizvode 10 puta više energije po površini od bilo kojeg postojećeg biogoriva trenutno se testiraju na LED uređajima i Bluetooth radijima. No, s vremenom bi ove stanice mogle napajati niz različitih nosivih uređaja, poput pametnih satova.

Ovo otkriće najznačajnije bi bilo za tržište nosivih uređaja poput fitness-narukvica i pametnih satova koje ljudi upotrebljavaju u raznim sportskim aktivnostima, poput planinarenja, trčanja i vožnje biciklom, ali istovremeno žele koristiti funkcije automatskog praćenja spavanja bez potrebe za uklanjanjem uređaja noću.

Da bi testirali epidermalne stanice, istraživači su ih povezali na ploču nalik elektronskoj tetovaži i time pokazali kako je naprava mogla puniti LED uređaj pune četiri minute, tj. sve dok je osoba vježbala na sobnom biciklu.

Stanice su opremljene enzimom koji oksidira mliječnu kiselinu u ljudskom znoju kako bi stvorio struju, čime se znoj pretvara u izvor energije, a kružna ploča djeluje kao pretvarač koji osigurava dosljedan izvor napajanja.

Budući da istraživači rade na snažnijim stanicama koje se pune biogorivom, moći će povećati gustoću energije koju proizvodi svaka stanica, čime bi se u budućnosti mogli puniti različiti energetski zahtjevniji uređaji.

Broj nosive tehnologije sve je više u porastu pa je ovo istraživanje od velikog značaja i velik korak naprijed za sve proizvođače, kao i za korisnike pametnih nosivih uređaja.

Izvor: University of California, San Diego

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti