Elon Musk iznenadio u TV emisiji: Otkrio da ima sindrom od kojeg su bolovali mnogi veliki umovi

Elon Musk, milijarder, poduzetnik i poslovni čovjek koji stoji iza Tesle i SpaceX-a i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, u američkom TV showu 'Saturday Night Live' (SNL), u kojemu je nastupio kao gost domaćin, otkrio je da ima Aspergerov sindrom.

Hina | 09.05.2021. / 17:26

Elon Musk (Foto: AFP)

U uvodnom je obraćanju gledateljima 49-godišnji poduzetnik rekao da je prva osoba s Aspergerovim sindromom koja vodi taj show, no kasnije se pokazalo da to nije točno te da je prvi gost-domaćin popularnog showa s ovim sindromom bio kanadski glumac Dan Aykroyd godine 2003. Američki Daily Beast piše da je glumac tada otvoreno progovorio o bolesti.

Vjeruje se da je i Musk u popularnom američkom showu prvi put progovorio o svojem zdravstvenom problemu, no nastup je iskoristio i da prokomentira svoje "trolanje" na Twitteru, a govorio je i o svojoj fasciniranosti kriptovalutom Dogecoin.

Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz skupine autističnih poremećaja i povezan je sa socijalnim poteškoćama. Češće se javlja u osoba muškog spola, a prvi simptomi poremećaja mogu se primijetiti već oko treće godine djetetova života, premda se u većini slučajeva dijagnoza postavlja nešto kasnije, najčešće između pete i devete godine života.

Pojedini stručnjaci predlažu da se osobe s ovim sindromom zapošljavaju na mjestima povezanim s tehnologijom, poduzetništvom ili u ostalim zanimanjima i poslovima za koje su potrebne analitičke vještine.

Poslovni magazin Forbes je Muskovo bogatstvo procijenio na 166 milijardi dolara. Veći dio bogatstva je ostvario suvlasništvom u kompaniji Tesla i potpunim vlasništvom nad kompanijom SpaceX.

Nije prvi milijarder koji je vodio show "Saturday Night Live". Prije njega su se u ovoj ulozi našli bivši američki predsjednik i biznismen Donald Trump, televizijska zvijezda Oprah Winfrey i košarkaš Michael Jordan, a od početka prikazivanja SNL-a sedamdesetih godina emisiju su vodile i ostale slavne ličnosti, poput Adele, Chrisa Rocka, Ringa Starra i Willa Ferrella.

Aspergerov sindrom imali su brojni uspješni poduzetnici.

Među velikim umovima koji su bolovali od ovog sindroma su Albert Einstein i Isaac Newton. Newton je teško govorio, bio je potpuno zaokupljen svojim radom i nezainteresiran za socijalne kontakte, a Einstein je, navodno kao dječak bio samotnjak koji je do sedme godine života opsesivno ponavljao pojedine rečenice. Znakove Aspergera, po riječima Yishana Wonga, bivšeg kolege i prijatelja Marka Zuckerberga pokazuje i utemeljitelj Facebooka.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti