Koji potez Elona Muska! Pogledajte Zemlju očima astronauta koji sjedi u – Tesla Roadsteru

Ovo lansiranje i uspješna misija prijelomna je točka za Muskov SpaceX, koji bi u budućnosti mogao dobiti unosne ugovore s NASA-om, tvrtkama koje žele poslati svoje satelite u orbitu, ali i američku vojsku.

Martina Čizmić | 07.02.2018. / 08:46

Tesla Roadster (Foto: SPACEX / AFP ) (Foto: SPACEX / AFP)

Elon Musk, odnosno njegova tvrtka SpaceX, uspjeli su ostvariti ono što nijedna druga privatna tvrtka nije dosad – poslati najtežu raketu sa Zemlje u orbitu. No oči cijeloga svijeta bile su uperene u jedinog putnika na tom povijesnom letu - crveni Tesla Roadster.

Lansiranje Falcon Heavy (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Deseci tisuća uživo i milijuni preko interneta diljem svijeta pratili su lansiranje najteže rakete na svijetu. Raketa koja se sastoji od tri dijela uspješno se otisnula na svoju misiju, a Musk i njegovi suradnici pomno su promatrali hoće li se i u kojem trenutku odvojiti dvije pomoćne rakete i sretno vratiti na Zemlju.

Prvi dio misije uspješno je odrađen u trenutku kad je Falcon Heavy ušla u preliminarnu orbitu, a pomoćne rakete osam minuta nakon lansiranja sretno spuštene u istovremenom spuštanju na svoje sletne platforme. Treća, odnosno centralna pomoćna raketa pala je u Atlantski ocean i potpuno je uništena, no pri tome je uništila i dva motora na obližnjem plovilu za slijetanje dronova, otkrio je Musk nakon lansiranja.

 

 

Središnji dio Falcon Heavyja s vrijednim teretom nastavio je put prema autonomnom dronu zanimljiva imena "Of Course I Still Love You" (Naravno da te još uvijek volim).

Musk je na svom Twitteru objavio kako je Falcon Heavy uspješno prošla Marsovu orbitu i nastavila svoj put prema asteroidnom pojasu, čime je ušla u svoju planiranu orbitu.

Vidio sam sliku ogromne eksplozije na lansirnoj rampi, kotače koji skakuću niz cestu i logo koji slijeće negdje uz tupi udarac. No, srećom, to se nije dogodilo. I lude se stvari ostvaruju, rekao je Musk novinarima nakon uspješnog lansiranja.

Ovo lansiranje i uspješna misija prijelomna je točka za Muskov SpaceX, koji bi u budućnosti mogao dobiti unosne ugovore s NASA-om, tvrtkama koje žele poslati svoje satelite u orbitu, ali i američku vojsku.

Zanimljivo je kako je američko Zrakoplovstvo već rezerviralo sljedeće lansiranje Falcon Heavyja za svoje potrebe. Što će točno raditi s Muskovom raketom, nije poznato.

Falcon Heavy može ponijeti do 70 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu uz trošak od oko 90 milijuna dolara po lansiranju. To je dvostruko veći kapacitet od postojećih raketa.

Izvrstan promotivni trik

Činjenica da je Musk odlučio umjesto komada betona ili čelika poslati svoj Tesla Roadster u svemir može se u prvi tren učiniti kao ludilo, no zapravo se radi o izvrsnom promotivnom triku. Jer snimke Roadstera koji s lutkom odjevenom u novo SpaceX svemirsko odijelo lebdi u Zemljinoj orbiti dok u pozadini svira pjesma Davida Bowiea "Space Oddity" obišle su cijeli svijet.

Premu svemu sudeći, Roadster bi mogao nastaviti kružiti oko Zemlje do daljnjeg, jer Falcon Heavy uspješno rješava predviđene faze.

Iako je prvotno bilo zamišljeno da Falcon Heavy na misiju ponese i dva svemirska turista, Musk je priznao kako mu se sve više sviđa ideja da takvu misiju ostavi za lansiranje još jače rakete - Big Falcon Rocket, koja je još uvijek u fazi razvoja.

U svakom slučaju, svi u SpaceX-u danas će pratiti što se događa s Falcon Heavy. A i ostatak svijeta s njima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti