Elon Musk objasnio koji je ključ dugoročnog uspjeha Tesle, a nije riječ o automobilima

Među inim, Musk je najavio i konferenciju za listopad na kojoj će najaviti proizvod koji će biti ključan za budućnost tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.07.2024. / 12:00

Elon Musk (Foto: Afp)

Nakon godina najava, odgoda i iščekivanja Elon Musk nedavno je rekao kako predstavljanje robotaksi-servisa planiraju za 8. kolovoza. Naravno, nitko nije bio iznenađen kada je Musk naknadno na platformi X napisao kako, zbog važnih izmjena dizajna na prednjoj strani vozila, odgađaju predstavljanje robotaksija.

Tehnološki mediji tada su objavili kako će Tesla svoj robotaksi predstaviti u desetom mjesecu, a prilikom objave poslovnih rezultata kompanije, Musk je najavio novi službeni datum predstavljanja - 10. listopada. S obzirom na to da je u pitanju Musk, jasno je da su moguće i nove odgode.

Tvornica Verne robotaksija Počinje izgradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi robotaksiji: Planiraju ih raditi i do 10 tisuća godišnje

Zahvaljujući odgodi Tesla je dobila na vremenu, pa će, naglasio je njezin izvršni direktor, "prikazati još neke stvari", no o čemu se konkretno radi, nije rekao, pa ćemo morati sačekati službeno predstavljanje kako bi saznali detalje.

Osim robotaksi-vozila i samog servisa kojim bi se putnici vozili u Teslinim automobilima u kojima nema vozača, Musk i Tesla i dalje imaju velike planove za autonomnu vožnju i za vlasnike njihovih automobila. Kada usavrše tehnologiju, ali i kada to jednom dopusti regulativa, Tesla bi udaljenom nadogradnjom trebala omogućiti potpunu autonomiju na svojim postojećim vozilima. To bi značilo da će vozači Tesle jednom moći ući u svoj automobil, dati mu upute kamo žele ići i onda se baviti drugim stvarima - spavati, čitati novine, igrati igre i slično, no neće morati pratiti cestu i promet.

Takav je Muskov plan i o njemu govori godinama, no unatoč svom dosadašnjem napretku i dalje se ne čini da smo blizu potpuno autonomnim Teslama u kojima vozači neće trebati imati ruke na volanu.

Dok je Musk koncentriran na robotaksije, stručnjaci upozoravaju na to da postoji mogućnost da bi kompanija ove godine mogla prodati električnih automobila u odnosu na prošlu godinu. To nikako  nisu dobre vijesti za kompaniju, no Musk kaže kako takve brojke trenutačno nisu važne te mu je jedino bitan dugoročni uspjeh kompanije, a takav dugoročni uspjeh ovisit će o autonomiji i samo autonomiji, objasnio je jučer.

Problemi s Rimčevim robotaksijem - 3 FOTO Pogledajte kako je iza kulisa izgledalo popravljanje Rimčeva robotaksija

Upravo je to, odnosno fokus na autonomiju i robotaksije, razlog zbog kojeg je Tesla nedavno odgodila planove o jeftinijem modelu svog automobila. Iako je cijelo tržište pod pritiskom jeftinih električnih vozila iz Kine te su brojni proizvođači automobila fokus promijenili upravo na cjenovno povoljnija e-vozila, Muskova je vizija drukčija te je, čini se, sve karte bacio na robotaksije i autonomnu tehnologiju u svojim vozilima.

Izvor: Electrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti