Uzrokuje li AstraZenecino cjepivo krvne ugruške ili ne? EMA je oprezna oko odgovora

EMA je također istaknula da trenutno nema definitivnu preporuku o davanju cjepiva drugog proizvođača, nakon prve doze AstraZenece.

Hina | 17.09.2021. / 16:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da iz postojećih podataka nije mogla potvrditi je li u žena i mladih ljudi veći rizik od rijetkog razvoja krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita nakon primanja cjepiva AstraZenece.

Zbog ograničenja u načinu prikupljanja podataka EMA nije uspjela identificirati specifične rizične faktore koji dovode do vjerojatnije pojave tromboze s trombocitopenijom, objavio je europski regulator, prenosi Reuters.

Slika nije dostupna Europski regulator dodao na popis još jednu "vrlo rijetku" nuspojavu AstraZenecina cjepiva

Slika nije dostupna Velika britanska studija otkrila: Dvije doze Pfizer i AstraZeneca cjepiva manje su učinkovite protiv delta-varijante koronavirusa

Slika nije dostupna Druga doza cjepiva AstraZenece ne povećava rizik od teških nuspojava

Europska komisija zatražila je ranije ove godine znanstveno mišljenje od EMA-e nakon prijava tromboze praćene trombocitopenijom (TTS) nakon primanja cjepiva Vaxzevria koje proizvodi AstraZeneca.

Zbog toga su neke države EU-a u jednom trenutku prekinule korištenje cjepiva AstraZenece.

EMA je ponovila da se druga doza cjepiva koje je AstraZeneca razvila sa Sveučilištem u Oxfordu treba ubrizgati između četiri i 12 tjedana nakon prve.

Nema dokaza da odgoda druge doze ima bilo kakav učinak na rizik od TTS-a, objavila je EMA.

EMA je također istaknula da trenutno nema definitivnu preporuku o davanju cjepiva drugog proizvođača, nakon prve doze AstraZenece.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti