Velika britanska studija otkrila: Dvije doze Pfizer i AstraZeneca cjepiva manje su učinkovite protiv delta-varijante koronavirusa

Najnovija velika britanska studija pokazala je kako cjepiva ipak pružaju nešto slabiju zaštitu od simptomatske infekcije delta varijantom novog koronavirusa, ali otkriva i druge zanimljive rezultate.

Branimir Vorša | 19.08.2021. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvije doze cjepiva protiv COVID-19 Pfizer/BioNTecha i AstraZenece pružaju vrlo dobru zaštitu protiv simptomatskih infekcija delta varijantom novog koronavirusa, no oba navedena cjepiva su oko 15 posto manje učinkovita protiv delta varijante u usporedbi s alfa varijantom (britanskom varijantom), otkriva najnovija velika britanska studija.

Njihovo istraživanje pokazuje da zaštita cijepljenih opada tijekom vremena te implicira da cijepljene osobe koje se zaraze mogu zapravo biti jednako zarazne kao i necijepljene osobe.

Jedan od najvažnijih zaključaka studije jest i taj da primanje dvije doze cjepiva još uvijek ostaje najučinkovitiji način da se osigura adekvatna zaštita protiv delta varijante novog koronavirusa, koja je dominantna i u Velikoj Britaniji.

Studija je pokazala da dvije doze navedenih cjepiva još uvijek pružaju najmanje jednaku razinu zaštite kao i kod osoba koje su COVID-19 dobile prirodnim putem i prebežoljele tu bolest, ali da osobe koje su preboljele bolest i nakon toga primile obje doze cjepiva imaju još veću razinu zaštite od osoba koje su se cijepile, ali nisu imale COVID-19.

Ipak, infekcije delta varijantom pokazale su sličnu razinu virusnog opterećenja kod osoba cijepljenih s dvije doze cjepiva i kod osoba koje nisu cijepljene. Za usporedbu, razina virusnog opterećenja kod cijepljenih s dvije doze cjepiva u slučaju alfa varijante znatno je manja.

Zanimljivo jest i to da je studija otkrila da već jedna doza Moderninog cjepiva ima sličan ili veći učinak protiv delta varijante kao i jedna doza već navedenih cjepiva.

Studija je pokazala da Pfizerovo cjepivo, odnosno obje doze, imaju veći početni učinak protiv COVID-19, ali da se taj učinak smanjuje brže nego što je to slučaj s cjepivom AstraZenece. Rezultati studije sugeriraju da nakon četiri do pet mjeseci učinak ta dva cjepiva postaje sličan, ali i da se dugoročni efekti još uvijek moraju proučiti.

Rezultati studije pokazali su i da vrijeme doziranja između prve i druge doze cjepiva ne utječe na njegovu učinkovitost u sprječavanju infekcija, ali da mlađe osobe imaju veću razinu zaštite od starijih osoba.

Izvor: New Scientist/ndm.ox.ac.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti