EU će 4. listopada odlučiti o trećoj dozi Pfizerova cjepiva

Agencija Europske unije za lijekove (EMA) u ponedjeljak će odlučiti hoće li odobriti primjenu treće doze Pfizerova cjepiva protiv covida-19, a najvjerojatnije neće dati jasne smjernice o tome tko bi ju trebao primiti, vidi se iz internog dokumenta i izjava dvoje dužnosnika.

Hina | 29.09.2021. / 23:12

Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak će odlučiti o cijepljenju trećom dozom Pfizera, doznaje se iz uvida u dokumente. Ako odobri treću dozu, 27 zemalja članica će se pridružiti Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu koji su već dobili zeleno svjetlo za primjenu tzv. booster doze, premda među znanstvenicima još nema konsenzusa o tome je li ona potrebna.

EMA će 4. listopada dati mišljenje o potrebi treće doze Pfizerova cjepiva za opću populaciju, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke u utorak na internom sastanku s europskim zastupnicima, pokazuju dokumenti u koje je Reuters dobio uvid.

Više od deset zemalja EU-a već je počelo cijepljenje trećom dozom, bez službene potpore europskog regulatornog tijela. Službeno odobrenje će osigurati zakonsku zaštitu tim zemljama, a druge će možda potaknuti na cijepljenje trećom dozom kako bi suzbile zarazniju delta inačicu koronavirusa u zimskim mjesecima.

Dvojica dužnosnika EU-a dobro upućenih u proces odlučivanja EMA-e rekla su da će odluka koja će se donijeti idući tjedan biti usmjerena na sigurnost i na djelotvornost 'boostera' i bit će općenita, što znači da neće točno propisivati koje dobne ili rizične skupine ga trebaju primiti.

Europska komisija je u više navrata upozorila da različite nacionalne politike u vezi s cjepivom mogu povećati neodlučnost kod ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti