EU dao zanimljivu preporuku članicama: Imate ovlasti, vrijeme je da ih aktivno počnete koristiti

Europa sada ima čvrsta pravila za zaštitu korisnika od zastrašivanja, uključujući ranjive skupine, i za osiguravanje temeljnih sloboda na internetu, podsjetila je Ursula von der Leyen.

Martina Čizmić | 19.10.2023. / 08:06

Društvene mreže, ilustracija (Foto: Afp)

Još otkako je započeo ruski napad na Ukrajinu, a posebice otkako je eskalirala situacija između Hamasa i Izraela, društvene mreže i internetske platforme preplavljene su porukama i objavama koje sadrže teroristički sadržaj ili govor mržnje. 

Velike internetske platforme i društvene mreže poduzimaju određene mjere kojima pokušavaju obuzdati širenje takvog sadržaja, no ne dovoljnom brzinom. 

Nakon što je EU zatražio od najvećih društvenih mreža da učine više na uklanjanju takvog sadržaja i reagiraju brže, ujedno je i objavio niz preporuka državama članicama kako bi one mogle koordinirati svoj odgovor na širenje i umnožavanje nezakonitog sadržaja. 

Platforma X (bivši Twitter) EU pokreće preliminarnu istragu protiv platforme X

Kako je navedeno u priopćenju za medije, cilj je da države članice podrže Komisiju u osiguravanju potpune usklađenosti vrlo velikih internetskih platformi i tražilica s novim obvezama na temelju Akta o digitalnim uslugama prije isteka roka u kojem države članice moraju ispuniti svoju ulogu u njegovoj provedbi.

Dodaje se kako Komisija računa na države članice da udruže snage kako bi se omogućila brza provedba Akta o digitalnim uslugama. Aktom o digitalnim uslugama uspostavlja se skup pravila za sigurno, predvidljivo i pouzdano internetsko okruženje u EU-u, uz poštovanje temeljnih prava, posebno slobode izražavanja i informiranja. Podsjećaju kako se od kolovoza 2023. Aktom o digitalnim uslugama zahtijeva da vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice smanje sustavne rizike, uključujući one od širenja nezakonitog sadržaja.

Teroristički napad Hamasa rezultirao je i nezakonitim sadržajem kojim se promiču mržnja i strah. U Aktu o digitalnim uslugama Europa sada ima čvrsta pravila za zaštitu korisnika od zastrašivanja, uključujući ranjive skupine, i za osiguravanje temeljnih sloboda na internetu. Velike platforme podliježu novim obvezama ublažavanja takvih rizika povezanih sa svojim uslugama. Današnja preporuka pomoći će nam da koordiniramo naš odgovor s onim država članica i zaštitimo naše društvo, istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Slika nije dostupna EK imenovala šest digitalnih "nadzornika pristupa" na koje se odnose stroži propisi

Komisija Preporukom potiče države članice da do zakonskog roka 17. veljače 2024. imenuju neovisno tijelo koje će biti dio mreže budućih koordinatora za digitalne usluge. Ako izvanredne okolnosti, kao što su međunarodni oružani sukob ili teroristički napadi, to opravdavaju, Komisija potiče vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice da izrade protokole za incidente.

U Preporuci se podsjeća i na ovlasti dodijeljene državama članicama kroz različite instrumente u okviru prava EU-a za suzbijanje nezakonitog sadržaja, kao što je Uredba o borbi protiv širenja terorističkih sadržaja na internetu, na snazi od lipnja 2022. Komisija će se i dalje oslanjati na postojeće strukture, posebno za borbu protiv terorizma, kao što je krizni protokol EU-a kojim se koordiniraju odgovori na aktivnosti na internetu koje proizlaze iz terorističkih ili nasilnih ekstremističkih činova; i, na međunarodnoj razini, Poziv iz Christchurcha i Globalni internetski forum za borbu protiv terorizma koji vodi sama tehnološka industrija, a sve kako bi se osiguralo ujedinjeno djelovanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti