EU korak bliže novom Zakonu o gigabitnoj infrastrukturi

Zakon bi, kad jednom bude donesen, tako trebao zamijeniti direktivu o smanjenju troškova izgradnje širokopojasnog interneta koja je na snazi ​​od 2014.

Martina Čizmić | 06.02.2024. / 15:25

Europska unija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska unija korak je bliže Zakonu o gigabitnoj infrastrukturi, kojim bi se ubrzao razvoj komunikaciijskih mreža u Europi. 

Naime, postignut je dogovor između Europskog vijeća i Parlamenta i to dva mjeseca nakon što je Europska komisija objavila niz prijedloga namijenjenih ubrzanju uvođenja 5G i optičkih mreža te smanjenju troškova povezanih s izgradnjom potrebne infrastrukture.

Zakon bi, kad jednom bude donesen, tako trebao zamijeniti direktivu o smanjenju troškova izgradnje širokopojasnog interneta koja je na snazi ​​od 2014.

Dogovor koji je postignut u većem dijelu prati prijedloge Europske komisije, uz neke dodatke, kao što su uvođenje obveznog "mehanizma mirenja" između javnog sektora i operatera kako bi se poboljšali postupci izdavanja dozvola za planiranje infrastrukture.Također, predviđeno je da manje europske države dobiju više vremena za pružanje informacija u vezi sa zajedničkim pristupom postojećoj fizičkoj infrastrukturi, kao i usvajanje "posebnih odredbi" koje promiču povezanost u udaljenim područjima. Osim toga, proširit će se ograničenja cijena koja će isteći u svibnju za usluge poziva i poruka unutar EU-a.

Kad Zakon o gigabitnoj infrastrukturi bude izglasan, stupit će na snagu 20 dana nakon objave u službenom glasilu Europske unije (EU). Novi zakon primjenjivat će se 18 mjeseci nakon stupanja na snagu, a neke posebne odredbe primjenjivat će se kasnije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti