EU kreće u obračun s online trgovcima koji iskorištavaju strah od koronavirusa

Neki prodavači nude doista učinkovitu robu poput maski za lice i sredstava za dezinfekciju ruku, ali po astronomskim cijenama dok drugi prodaju proizvode koji ne pružaju razinu zaštite kakva se navodi u ponudama.

Martina Čizmić | 20.03.2020. / 13:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U online trgovini sve je više robe koju prodavači lažno oglašavaju kao zaštitu ili lijek za Covid-19 te je Europska komisija u četvrtak najavila obračun s trgovcima koji na taj način iskorištavaju pandemiju koronavirusa.

Neki prodavači nude doista učinkovitu robu poput maski za lice i sredstava za dezinfekciju ruku, ali po astronomskim cijenama, dok drugi prodaju proizvode koji ne pružaju razinu zaštite kakva se navodi u ponudama, rekao je glasnogovornik Komisije.

Među takvim su primjerima plastične kape slične onima za tuširanje koje se kao "antivirusna" zaštita prodaju za 6,5 eura te biciklističke maske protiv prašine, koje nisu među preporučenom zaštitnom opremom.

Nećemo dopustiti da trgovci iskorištavaju strahove potrošača koje izaziva širenje Covida-19 u EU-u, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, čije nadležnosti uključuju i zaštitu potrošača.

Komisija je udružila snage s nacionalnim vlastima za zaštitu potrošača nakon akcije koju je pokrenula Italija.

I platforme poput Amazona i Facebooka već su pokrenule akcije protiv takvog lažnog oglašavanja i pozvale druge da ih slijede.

Jamčim da će se Komisija i nadležne vlasti članica svim svojim snagama obračunati s pokvarenim prodavačima, upozorio je Reynders ne navodeći pojedinosti.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti