EU odgodio odluku o zabrani prodaje vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem

Iako je najavljeno da poslije 2035. godine u EU-u neće biti moguće kupiti vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem, članice su se pobunile.

Hina | 03.03.2023. / 13:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Države članice u petak su odlučile odgoditi konačnu odluku o uvođenju zabrane prodaje novih vozila s motorima na unutarnje izgaranje nakon 2035. godine, objavilo je švedsko predsjedništvo.

Konačnu odluku trebali su donijeti ministri za okoliš, koji se sastaju sljedeći tjedan, 7. ožujka, a sada su zamjenici šefova stalnih predstavništava država članica (Coreper I) odlučili odgoditi to za neki kasniji sastanak Vijeća, objavio je glasnogovornik švedskog predsjedanja Vijećem EU-a Daniel Holmberg, ne navodeći razloge za odgodu.

Pregovarači Vijeća EU-a, koje zastupa države članice i Europskog parlamenta, postigli su krajem listopada prošle godine načelni dogovor o uredbi koja predviđa obveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se otada više ne bi mogli prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Nakon toga dogovor je sa svoje strane potvrdio Europski parlament na plenarnoj sjednici 14. veljače i preostala je još konačna odluka Vijeća da bi uredba stupila na snagu.

Kristijan Tićak - 2 Stručnjak o novoj odluci koja bi mogla znatno promijeniti sliku na prometnicama: "Čak i hibridi u toj cijeloj priči otpadaju"

Međutim, u posljednje vrijeme počeli su se čuti kritični glasovi, naročito u Njemačkoj i Italiji, dvije članice s vrlo jakim automobilskim industrijama, da je postavljeni rok preambiciozan i preuranjen.

Uz Italiju i Njemačku, rezerve prema ovoj uredbi imaju i Poljska i Bugarska. Ako bi Njemačka bila suzdržana, a Italija protiv, u Vijeću ne bilo dovoljno glasova za kvaliaficiranu većinu. Odluka u Vijeću može se donijeti ako za nju glasa najmanje 15 od 27 država članica, koje imaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Ni u Europskom parlamentu nije bilo uvjerljive većine. Za odluku je glasalo 340 zastupnika, 279 bilo je protiv, a 21 zastupnik bio je suzdržan. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Nakon glasanja u Europskom parlamentu priopćenjem se oglasio HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler, koji je rekao da je klub HDZ-a u Europskom parlamentu glasao protiv odluke o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem od 2035.

Takva neodgovorna odluka neće pomoći zaštiti okoliša, a dovest će do gubitka tisuća radnih mjesta za europske industrije. Još gore, izvjesno je da će inzistiranje na prelasku isključivo na električne automobile uzrokovati i znatno poskupljenje novih vozila, rekao je Ressler.

Učinkovito rješenje za smanjenje emisija CO2 ne može biti zabrana pristupačnih motora već pronalazak novih tehnologija i inovacija koje ne ugrožavaju industriju i potrošače, kao što su alternativna goriva, dodao je Ressler.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti